El prestigiós historiador Ángel Viñas parla a La Nau sobre Negrín i Catalunya
El prestigiós historiador Ángel Viñas oferirà demà dijous, dia 16 de novembre, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, la conferència 'Negrín y Cataluña'. L'economista, professor i diplomàtic en alts càrrecs internacionals, és autor d'una extensa obra amb més de 30 llibres sobre la República, la guerra civil, el franquisme, la política exterior espanyola i la Unió Europea.
La conferència s'inscriu en els actes de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives i és un complement de l'exposició 'La biblioteca errant Juan Negrín i els llibres'. La mostra, que es pot visitar a la sala Duc de Calàbria de La Nau fins al pròxim dia 30 de novembre i que descobreix la passió bibliòfila i literària del que fóra president del Govern de la II República espanyola.
Durant la seua xarrada, Viñas parlarà sobre Juan Negrín, una de les figures més controvertides de la història política espanyola del segle XX, president del Govern de la II República entre 1937 y 1945, ja en l'exili. El setembre del 1936 va ser nomenat ministre d'hisenda en el govern de Largo Caballero. Va haver d'afrontar les conseqüències de l'enfonsament administratiu i la dislocació econòmica produïts per la guerra. Entre aquestes hi ha el desbordament de les competències estatutàries de la Generalitat. Des dels Fets de Maig del 1937 va ser nomenat president del consell de ministres, bo i mantenint la cartera que, vistes les experiències obtingudes, va ampliar a economia. Preocupat per la situació política a Catalunya, va traslladar la seu del govern de València a Barcelona. L'abril del 1938 va assumir directament la cartera de defensa nacional i va deixar la d'economia i hisenda. Patriota sense fissures, al llarg d'aquest últim període va ser molt conscient dels intents de la Generalitat de buscar una pau aïllada amb Franco.
Ángel Viñas
Catedràtic emèrit de la Universidad Complutense de Madrid. Exambaixador de la UE davant les Nacions Unides. Exdirector de relacions exteriors en la Comissió Europea. Exassessor executiu dels ministres d'afers exteriors Fernando Morán i Francisco Fernández Ordóñez. Exdirector general d'ordenació universitària. Exvicerector de la UIMP i de la UNED. Gran creu del mèrit civil, entre altres condecoracions espanyoles i estrangeres. Doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant. Fill adoptiu de Las Palmas de Gran Canaria.
L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.