Presentació del dispositiu d’estiu per a protegir el bosc de la Devesa i evitar incendis
Els regidors Anaïs Menguzzato, de Protecció Ciutadana, i Sergi Campillo, de Conservació d'Àrees Naturals I Devesa-Albufera, han presentat este matí al Saler el Pla de Protecció contra Incendis de la Zona de Devesa - El Saler en què participen efectius del cos de Bombers, Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja i Devesa-Albufera, i en el qual, per primera vegada, es comptarà, dins del Sistema de Defensa contra Incendis Forestals (SIDEINFO) amb 18 potents canons que permeten humidificar les zones més sensibles per a contribuir a previndre el foc o a extingir-lo en el cas que es produïsca. L'objectiu és que, com va ocórrer l'any passat per primera vegada en l'última dècada, no hi haja cap incendi en este enclavament natural tan important per a València.
"Una de les qüestions més importants a la Devesa del Saler és la relativa a la prevenció dels incendis. Hui hem tornat a comprovar com funcionen eixos canons portàtils que hem comprat per a poder humidificar totes estes zones durant l'estiu, i en el cas que hi haguera un incendi poder col·laborar-ne en l'extinció", ha assenyalat Anaïs Menguzzato en la presentació d'un pla de protecció durant els mesos d'estiu elaborat de forma coordinada per l'Àrea de Protecció Ciutadana i la Regidoria de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera.
"En el dispositiu que presentem participa la Policia Local, que tindrà huit patrulles vigilant durant el dia, la vesprada i la nit per tota la zona, i per descomptat, els Bombers, que tindran el parc del Saler reforçat este estiu, i amb voluntaris de Protecció Civil que ajuden, col·laboren i informen els veïns i els que vénen a gaudir d'estes platges i este bosc sobre com previndre els incendis i tindre actituds i comportaments correctes perquè este estiu no n'hi haja cap", ha dit Anaïs Menguzzato.
"Els 18 canons estan actius des de fa dos setmanes i els utilitzarem sempre que siga necessari, especialment els dies complicats, com per exemple podria ser hui, que tenim un nivell de preemergència 3 i és convenient humidificar el bosc i fer talls amb zones mullades", ha afegit Menguzzato.
El regidor de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha afirmat que "portem un inici d'estiu i un final de primavera molt complicats, amb un augment de les temperatures que és un efecte evident del canvi climàtic, que no és solament una qüestió d'óssos polars que es queden sense gel al Pol, sinó que també afecta ací. Tindrem anys més secs, amb la qual cosa la prevenció és més important per a conservar el bosc de la Devesa, que és una joia ambiental de la ciutat de València i de tots els valencians."
Campillo ha recordat que "la Devesa té la màxima catalogació de protecció ambiental. És un parc natural propietat de l'Ajuntament i que gestionem des de l'Ajuntament de València, que té molt d'ús i està sotmés a molta pressió humana, perquè es troba dins d'un àrea metropolitana d'un milió i mig d'habitants. Per tant, encara és més important insistir en la prevenció i en la bona cura del espai."
En la presentació d'este dispositiu, fruit de la col·laboració entre Bombers i Policia Local i el Servici de Devesa-Albufera, s'ha informat igualment de les tasques de poda selectiva que es duen a terme al voltant dels edificis. "És una programació que hem presentat fa poc als veïns que viuen al bosc i que desenvolupem a través d'una brigada específica inclosa dins de la contracta, en la qual l'Ajuntament invertix més d'un milió d'euros a l'any. És important el control d'allò que anomenem la necromassa.La Devesa és un bosc que es desenvolupa molt ràpid, amb molta exuberància."
Campillo ha recordat que 2016 va ser el primer any en l'última dècada en què no va haver-hi cap incendi al Saler –"i esperem que enguany tampoc n'hi haja"- i ha destacat igualment "que este és el segon any en què l'Ajuntament compta amb un voluntariat ambiental, fruit de la col·laboració amb la Creu Roja. L'any passat va ser el primer en la història que hi hagué un voluntariat ambiental amb més de 400 voluntaris durant tot l'estiu, que els caps de setmana van recórrer el bosc per a informar els usuaris sobre bones pràctiques ambientals per a evitar incendis." El regidor ha qualificat d'"exitosa" l'experiència. "Per açò, enguany hem pujat a 432 el nombre de voluntaris, que estaran durant els caps de setmana dels mesos de juliol, agost i mitat de setembre informant la ciutadania sobre el risc d'incendi, sobre neteja i sobre bones pràctiques en una zona natural molt important que cal respectar al màxim".
Una altra de les actuacions d'este pla integral té com a protagonistes els veïns. "Hem fet un pla específic de poda al voltant dels edificis que ha tingut una molt bona acollida entre els veïns, que han vist ateses les seues reivindicacions històriques i que han de ser molt conscients que viuen en un entorn privilegiat i açò té unes conseqüències, com, per exemple, fer els seus propis plans d'autoprotecció". Campillo s'ha referit als cursos específics de formació que rebran i sufragarà l'Ajuntament, "en els quals se'ls donarà també alguns consells, com, per exemple, que si van a la platja, han de deixar les finestres tancades i abaixar les persianes, perquè, en cas d'incendi, una persiana és un factor de protecció de la teua vivenda".