Preocupa la humitat detectada en la volta de la catedral de València
Tècnics de Cultura i l’IVCR+i inspeccionen la volta dels àngels músics de la catedral de València
Tècnics de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i de l’IVCR+i (Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació) van fer ahir una visita, amb una càmera tèrmica, a la volta de la catedral de València on es troben els frescos dels àngels músics, per a determinar el nivell d’humitat en les plementeries de la volta. Una vegada analitzades, les dades seran incorporades a un informe d’ús intern.
En la visita d’ahir, es va poder comprovar que l’afecció de les pintures és major de la que s’aprecia des de baix. A més, davant del desconeixement real de les dades, -ja que el Capítol de la Catedral no ha informat ni del funcionament dels sensors ni dels receptors de la informació que proporcionen aquests sensors- l’IVCR+i va instal·lar dos ‘datalogges’ que serveixen per a valorar els nivells de temperatura i humitat que es registren en la volta.
Tant des de la Direcció General de Cultura i Patrimoni com des de l’IVCR+i es comparteix la preocupació social per les humitats que afecten els frescos. No obstant això, les dues institucions han reclamat als col·lectius vinculats amb la defensa del patrimoni, així com a les associacions professionals, que se siga rigorós amb la realitat. Concretament, s’ha volgut desmentir la participació de l’IVCR+i en la restauració de la volta de la capella afectada per les humitats, tal com ha afirmat en el seu comunicat l’Associació de Conservadors Restauradors d’Espanya (ACRE).
L’IVCR+ i (anteriorment Ivacor) no va dur a terme la restauració de la volta de la capella major dels àngels músics sinó que va ser la Fundacio La Llum de les Imatges la que va encarregar els treballs de restauració a un equip que res va tindre a veure amb l’Ivacor. De fet, l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals es va crear per Llei 5/1999, 9 d’abril, però no es va posar en funcionament fins al desembre de 2005. La intervenció dels àngels de la catedral de València la va realitzar la Fundació La Llum de les Imatges des de maig 2004 fins a l’inici de 2007.
Fins a 2014 el Capítol de la Catedral va sol·licitar els serveis de l’Ivacor per a fer el seguiment de l’estat de conservació dels frescos. Després d’aquesta data, l’Ivacor va deixar de ser requerit per la catedral. La Direcció General de Cultura i Patrimoni entén que el propietari del bé ha continuat realitzant el manteniment i conservació dels frescos.
En cap de les reunions que al llarg d’aquests cinc anys ha mantingut la Direcció General de Cultura amb els representants de la catedral s’ha posat de manifest que hi hagueren problemes d’humitats que estigueren afectant els frescos dels àngels músics que van pintar en 1472 Paolo de San Leocadio i Francesco Pagano. Per tant, les institucions no podien realitzar una tasca de tutela en desconéixer l’existència de problemes.
D’altra banda, cal recordar que el responsable del manteniment i conservació del BIC és el titular, en aquest cas el Capítol de la Catedral. L’article 18.1 de la Llei de patrimoni cultural valencià estableix les obligacions dels titulars. Així, els propietaris i els posseïdors per qualsevol títol de béns inclosos en l’Inventari general del patrimoni cultural valencià estan obligats a conservar-los i a mantindre la integritat del seu valor cultural. Igualment estan obligats a proporcionar a la conselleria competent tota la informació que aquesta els requerisca sobre l’estat dels béns i l’ús que se’ls estiguera donant, així com facilitar-ne la inspecció i l’examen als efectes previstos en aquesta llei.
En aquests moments, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha assumit la responsabilitat de tutelar el propietari del BIC, el Capítol, per a garantir l’esmena de les humitats. Els projectes que presente la catedral estaran autoritzats i tutelats per la Direcció General de Cultura i Patrimoni segons la Llei de patrimoni valencià i per l’IVCR+i en virtut de les seues competències en la supervisió de les actuacions de restauració de béns mobles i pintura mural.