elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els Premis Càtedra Divina Pastora d’Esport Adaptat es consoliden en la seua quarta edició

Els Premis Càtedra Divina Pastora d’Esport Adaptat es consoliden en la seua quarta edició

    La Càtedra Divina Pastora d'Esport Adaptat de la Universitat de València va celebrar ahir el lliurament de la quarta edició dels premis als millors treballs de finalització de màster i doctorat relacionats amb l'activitat física i l'esport adaptat, dels quals el jurat va destacar la seua "qualitat científica i sensibilitat". Van ser guardonats dos investigadors de la Universitat de València.

    Els Premis de la Càtedra Divina Pastora d'Esport Adaptat són convocats anualment des del 2013 a tot el territori espanyol i, en la present edició, han resultat reconeguts tres treballs valencians, entre ells, dos de la Universitat.

    Amb el primer premi a la tesi doctoral va ser guardonada Ana María Ferri, de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de València, pel seu treball 'Determinació dels nivells d'activitat física en paraplègics usuaris de cadira de rodes', tutoritzat pels professors Luis-Millán González i María Pilar Serra; amb el segon, també a la tesi doctoral, va resultar premiada la recerca de María Campayo, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, titulada 'Bateria de test per a l'optimització del procés de classificació de futbolistes amb hipertonia, atàxia i atetosi', realitzada sota la direcció del professor Raúl Reina; i el premi al treball de finalització de màster va ser per a Javier Monforte, de la Universitat de València, pel seu estudi 'L'Anàbasi de Patrick. Una història personal, dialògica i visual sobre càncer, lesió medul·lar i exercici físic', tutoritzat pel professor Víctor Manuel Pérez.

    Per al jurat va ser decisiu l'excel·lent nivell científic, acadèmic i investigador dels treballs guanyadors, així com la sensibilitat en el tractament dels temes objecte d'estudi. Una qualitat avalada, per exemple, per la recerca de María Campayo, la tesi de la qual, consistent en l'establiment d'un protocol per a la descripció de perfils, serà aplicada al nou reglament de classificació de futbol per a persones amb paràlisi cerebral.

    L'acte de lliurament dels premis, que va tindre lloc a la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Universitat de València, va estar presidit pel vicerector d'Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, qui va destacar "l'esforç dels joves investigadors i de la Càtedra Divina Pastora d'Esport Adaptat de la Universitat", així com el suport de l'Administració pública i de la Fundació Divina Pastora, per a millorar i promocionar l'estudi de l'esport adaptat a la universitat.

    El vicerector va estar acompanyat per Hermenegildo Puchades, en representació de la Direcció General d'Esports de la Generalitat Valenciana, qui va reconéixer que "gràcies a aquests treballs de recerca", l'Administració pot "millorar la gestió de l'esport adaptat"; per la subdirectora general de Responsabilitat Corporativa de Divina Pastora, Pilar Nieto, qui va fer extensiu el seu reconeixement a tots els treballs presentats "per la seua rigorositat investigadora i sensibilitat"; i pel director de la Càtedra Divina Pastora de la Universitat de València, José Campos, que va defensar el paper de la Càtedra com a via necessària per a continuar treballant en l'esport adaptat.

    L'acte va comptar, així mateix, amb la presència del professor de Sociologia de la Universitat de València Ramón Llopis, que va impartir la conferència 'L'esport adaptat a les universitats de l'Estat espanyol'. Llopis va presentar un estudi la finalitat del qual era realitzar una radiografia de la situació de l'esport adaptat a la universitat espanyola a través d'una enquesta a 82 institucions acadèmiques públiques i privades. Després d'exposar les dades obtingudes durant l'estudi, el professor Ramón Llopis va concloure que aquesta situació és "d'estancament": "Hem constatat l'existència de barreres en l'esport adaptat en l'àmbit universitari espanyol, així com la percepció de la pràctica esportiva com a element clau per a la formació integral dels estudiants universitaris o la necessitat de dissenyar plans d'actuació que desenvolupen l'esport adaptat, no només en el plànol pressupostari, sinó també en termes d'igualtat i inclusió social".

    La Càtedra Divina Pastora té previst convocar la cinquena edició dels seus premis en els pròxims mesos, que també tindran abast estatal.

    Pujar