Premien l’astrònoma Amelia Ortiz i el biotecnòleg Daniel Pellicer per les seues trajectòries en divulgació científica
L’astrònoma Amelia Ortiz, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV), ha guanyat el X Premi José María Savirón de Divulgació Científica que convoca la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa, en la modalitat de Trajectòria en Divulgació, per la seua “prestigiosa i consolidada trajectòria en l’àmbit de la divulgació científica”. A més, Daniel Pellicer, màster en Biotecnologia Mèdica i doctorand en Fisiologia de malalties rares respiratòries per la UV, ha estat premiat ex aequo en la categoria de Jove Divulgador.
El X Premi José Mª Savirón de Divulgació Científica, del qual s’ha emès el veredicte aquest dissabte, reconeix les iniciatives per acostar la cultura científica i tecnològica a la societat. Porta el nom d’aquest científic expert en Mecànica de Fluids, catedràtic a la Universitat de Saragossa, i es concedeix persones a títol individual, associacions, entitats o institucions que s’hagen distingit per algun projecte, activitat concreta o destacada trajectòria per acostar la cultura científica a la societat. El premi es lliurarà al principi de 2023.
Pel que fa a Amelia Ortiz, l’acta del premi, concedit per unanimitat del jurat, reconeix “la qualitat i l’originalitat de les seues activitats, que han tingut un clar impacte social i inspirador en noves generacions sobre la bellesa i la importància de la ciència”. A més, algunes de les seues activitats d’astronomia inclusiva, com vénen esmentades en la carta de presentació, tenen “una alta sensibilitat i utilitat social, són inclusives, imaginatives, i afavoreixen que la ciència impregne tota la societat”. El premi ascendeix a 1.000 euros.
El jurat presidit per Luis Oriol Langa, catedràtic del Departament de Química Orgànica de la Universitat de Saragossa, també remarca l’aspecte social de la tasca divulgadora d’Ortiz, “per la dedicació a col·lectius amb discapacitats als quals, només pels mitjans convencionals, és difícil arribar-hi. La seua trajectòria divulgadora ha tingut un alt impacte a nivell internacional, durant la qual ha presentat projectes sostenibles en el temps que han estat motors de noves iniciatives”.
Les activitats d’astronomia inclusiva d’Amelia Ortiz li van valdre que el 2007 fóra requerida per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) per coordinar les activitats a nivell nacional adreçades a persones amb discapacitat. Hi va liderar projectes de gran impacte internacional i que han estat reconeguts amb diferents premis i distincions. Entre aquests, el 2019, el Premi a la divulgació de ciències planetàries de la Societat Planetària Europea (EuroPlanet).
Per la seua banda, Daniel Pellicer, també redactor de la secció de ciència del diari La Razón, i Inés Mármol Peguero, biotecnòloga en l’Institut de Recerca Sanitària d’Aragó, han estat distingits ex aequo en la modalitat de Joves Divulgadors. El premi també consta de 1.000 euros. Concretament, el jurat ha valorat “la projecció dels dos candidats, la seua trajectòria polifacètica, la seua capacitat i l’ús de mitjans diversos per fer que la ciència tinga una repercussió directa en la societat”.
Daniel Pellicer ha actuat en nombrosos esdeveniments amb monòlegs (Desgranando Ciencia, Quart és ciència, el CIB de la Facultat de Medicina, MEDNIGHT a València i Salamanca, entre d’altres). El 2020 va ser finalista de Famelab, el concurs de monòlegs científics més gran d’Espanya, organitzat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT). Actualment divulga sobre biotecnologia i biomedicina a Twitter (@Dani_Pellicer) i YouTube en el canal Divudan, on està creant una sèrie de documentals per formar professionals, pacients i curiosos, respecte a malalties minoritàries.