elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Premiats quatre projectes sobre nous productes turístics intel·ligents, presentats per l’estudiantat de la Universitat de València

Premiats quatre projectes sobre nous productes turístics intel·ligents, presentats per l’estudiantat de la Universitat de València

    La Facultat d’Economia ha acollit una nova edició dels PREMIS SMART DESTINATION en què s’ha premiat quatre projectes sobre turisme intel·ligent presentats per estudiantat dels graus de Turisme (GTUR) i del doble grau de Turisme i Direcció d’Empreses (GTADE). Els premis s’emmarquen dins del projecte d’innovació docent POLITUR, que dirigeix la professora Rosa Roig del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València.

    En la nova edició d’enguany s’ha premiat els projectes ValenciaGraphic de Mar Teodoro Climent, Alexandra Tur Riera i Sandra Vizcaíno Collado; així com Comboi-Convoy d’Àngela Císcar Barberà, Àngels Cuñat Altur i Núria Terraes Avargues en el doble grau de Turisme i Direcció d’Empreses (GTADE). També han sigut premiats els projectes Movilidad al Palmar d’Adriana Baciu, Pablo Sobero, Arturo Mesado i Noor Assada, així com Cultura Vella de Lucía Torre Serna, Ángela Aracil Domingo, Laila Martínez Carrasco i Gustavo del Villar Sanz, en el grau de Turisme (GTUR). Des de l’organització han destacat que la IA i la mobilitat turística emergeixen com els elements innovadors d’aquesta edició del curs 2024-25 en els diversos projectes elaborats per estudiants de final de curs.

    L’estudiantat, en el seu darrer curs, després d’un estudi de camp setmanal sota els paràmetres del model de Destí Turístic Intel·ligent, ha identificat noves demandes per part del turista intel·ligent, i ha donat visibilitat a diverses potencialitats en el mercat turístic per al llançament de nous productes turístics.

    Al llarg del curs, l’alumnat ha treballat per a elaborar noves propostes de productes turístics que havien de respondre als 5 pilars del Destí Turístic Intel·ligent (DTI) i havia de recollir les necessitats i preferències del turisme intel·ligent, com són la sostenibilitat en les seues tres dimensions -social, econòmica i medi ambiental-, l’accessibilitat, la innovació, la tecnologia i la gobernança.

    Així, cada projecte, centrat en un producte turístic, havia d’ampliar i reforçar l’oferta turística de València, avançant cap al canvi de model turístic de monocultiu de sol i platja pel model de turisme intel·ligent sota el marc dels ODS. Les propostes de productes turístics presentades han apostat per la sostenibilitat en les 3 dimensions (social, econòmica i medi ambiental), d’acord amb l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

    L’anomenat Destí Turístic Intel·ligent (DTI) és un destí innovador, consolidat sobre una infraestructura tecnològica d’avantguarda, que garanteix el desenvolupament sostenible, l’accessibilitat per a totes les persones, la innovació i la governança. És el model de turisme que facilita la interacció i integració de la persona visitant amb l’entorn, incrementa l’experiència del destí i millora la qualitat de vida del resident davall el marc dels ODS, d’acord amb l’OMT. La persona es situa en el centre i és la protagonista de l’ecosistema turístic, ja siga com a turista, ja siga com a resident del destí.

    Les diferents propostes de productes turístics per a l’era digital s’emmarquen en el nou paradigma del DTI i visibilitzen les capacitats competencials que arriben a assolir al llarg del grau per a exercir la pràctica professional del turisme en l’era digital. L’alumnat treballa al voltant de l’experiència de la gastronomia local de km 0, el turisme sostenible, l’impuls del comerç local, el turisme social, entre altres qüestions, cosa que permet abordar els grans reptes del turisme de masses insostenible.

    Els projectes s’han presentat en la Facultat d’Economia davant la vicedegana d’Ocupabilitat i Pràctiques Externes de la Facultat d’Economia, Elvira Cerver; la regidora de Turisme de l’Ajuntament de València, Paula Llobet; i el director de Turisme València de la Diputació de València, Xavier Pascual.

     

    Pujar