elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Premiada la imatge de l’exposició sobre la València de la República en la Nau

Premiada la imatge de l’exposició sobre la València de la República en la Nau
    MÉS FOTOS
    Premiada la imatge de l’exposició sobre la València de la República en la Nau - (foto 2)

    El cartell i la imatge per a l'exposició 'Tot està per fer. València, capital de la República (1936-1937)', que el Centre Cultural La Nau exposa fins al proper 26 de març, ha estat distingit amb un dels guardons de la Type Directors Club de Nova York. La imatge, creada per a aquest projecte expositiu de la Universitat de València, és obra del dissenyador valencià Ibán Ramón.

    Els Premis TDC són atorgats per l'associació internacional Type Directors Club de Nova York, fundada el 1946, i la seua funció és vetllar per la divulgació i protecció de la paraula escrita expressada formalment a través de la tipografia i representada tant en mitjans impresos com en pantalla. És un dels premis més prestigiosos del món en disseny gràfic i sobretot en l'àmbit de la tipografia.

    El treball del dissenyador valencià ha estat seleccionat entre un total de més de 1.800 projectes de 50 països. "Per a mi és un honor rebre aquest premi amb aquest treball per a la Universitat de València, que a més suposa que aquesta imatge creada per la institució formarà part d'una gran exposició itinerant que recorrerà ciutats com Berlín, Tòquio, Nova York o Londres, així com d'una publicació-anuari amb la compilació d'aquests projectes". Així doncs, la imatge creada per al Centre Cultural La Nau visitarà altres ciutats en forma de gran exposició col·lectiva amb la selecció internacional dels millors dissenys tipogràfics del món.

    Per a realitzar aquesta proposta, Ramón explica que es va inspirar en el treball dels tipògrafs d'impremta d'antany, quan usaven motlles de plom, sense oblidar fer un exercici d'actualitat incorporant registres contemporanis.

    El Centre Cultural La Nau ha rebut amb satisfacció aquesta notícia que s'uneix a l'excel·lent resposta de públic: 17.000 persones fins al passat diumenge. La cloenda de l'exposició estava prevista per aquest mes de febrer però ha hagut de prorrogar-se fins al 26 de març per atendre la demanda i l'interés suscitat pel programa de visites guiades a aquesta exposició que promou el centre.

    Huit dècades després que València s'erigira com a capital de la República, situació que es va perllongar durant 11 mesos, la Universitat de València recrea i descobreix tots els aspectes d'aquella ciutat en l'exposició 'Tot està per fer. València, capital de la República (1936-1937)'.

    Entre els més de 450 objectes expositius s'exhibeixen fotografies, audiovisuals amb noticiaris de l'època i diversa documentació, com ara cartilles de racionament, dibuixos de bombardejos realitzats per nens de l'època, cartells... Fins i tot s'ha recreat un plànol de grans dimensions de la València en guerra, en el qual poden localitzar-se 85 carrers rebatejats seguint l'imaginari antifeixista i revolucionari, juntament amb 80 llocs d'especial significació des del punt de vista polític, cultural i quotidià. Així, l'actual Gran Via Marquès del Túria va ser rebatejada com a Gran Via Buenaventura Durruti, el carrer d'Isabel la Catòlica va passar a ser de Margarita Nelken i l'actual Avinguda de Blasco Ibáñez va rebre el nom d'Avinguda de la Unió Soviètica. Durant aquest temps, l'actual Centre Cultural La Nau va allotjar part de les dependències del Ministeri d'Instrucció Pública i Belles arts.

    L'exposició ha estat produïda pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, Culturarts-IVAC, l'arxiu gràfic de l'ABC i diverses biblioteques, arxius i hemeroteques, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat i la Fundació General de la Universitat de València, entre altres institucions.

    Pujar