El premi Nobel de Medicina Jack Szostak parla divendres a la Universitat de València sobre l'origen de la vida
El premi Nobel de Medicina de 2009, Jack Szostak, parla el proper divendres, 18 de novembre, a la Universitat de València sobre l'origen de la vida. La sessió començarà a les 12 hores a la sala Darwin del Campus de Burjassot-Paterna. Jack Szostak, professor i investigador de la Universitat de Harvard, impartirà la conferència 'L'origen de la vida cel·lular'.
La sorprenent complexitat i diversitat de la vida és el resultat de milers de milions d'anys d'evolució. Però, com va començar el procés de l'evolució? Szostak descriurà com els esforços per dissenyar i construir cèl·lules vives molt simples estan posant a prova les nostres idees sobre la naturalesa de la vida i la generació d'hipòtesis de com va sorgir la vida a partir de la química de la terra primitiva. Aquests experiments també ofereixen pistes sobre com la vida moderna ha evolucionat des dels seus avantpassats més primerencs.
Jack Szostak és professor de Genètica de la Facultat de Medicina de Harvard, professor de Química i Biologia Química a la Universitat de Harvard, investigador de l'Institut Mèdic Howard Hughes i Investigador Distingit Alexander Rich al Departament de Biologia Molecular de l'Hospital General de Massachusetts, Boston. Va ser guardonat amb el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina de 2009, juntament amb Elizabeth Blackburn i Carol Greider, "pel descobriment de com els cromosomes estan protegits pels telòmers i l'enzim telomerasa". Les seues investigacions inclouen l'estudi de vesícules de lípids capaces reproduir-se i la seua integració amb la replicació de l'RNA com a model dels primers passos en l'evolució cel·lular. Va rebre la medalla Urey de la Societat Internacional per a l'Estudi de l'Origen de la Vida (ISSOL) en 2011.
La conferència del professor Szostak s'emmarca en el programa d'Encontres d'Excel·lència del Campus d'Excel·lència Internacional. La visita del científic de Harvard ha estat organitzada per l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, centre mixt Universitat de València-CSIC), l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i el Microclúster de Biologia Evolutiva Integrativa, amb la col·laboració del Reial Col·legi Complutense de Harvard i el programa "InnoTalk" del living lab d'innovació social de la Universitat de València [SocInnoLAB].