La predel·la del Centenar de la Ploma s’exposa al públic al Museu de Belles Arts en la seua última fase de restauració
Els visitants podran seguir el procés de restauració i s’ha fixat un horari de 12.00 a 13.00 hores per a atendre les preguntes del públic
La predel·la del retaule de Sant Jordi del Centenar de la Ploma s’exposa a la sala del Cor (sala 19) del Museu de Belles Arts de València perquè els visitants puguen seguir en directe la restauració que n’està fent l’Institut Valencià de Conservació Restauració i Investigació (IVCR+i).
La predel·la del segle XV va arribar a València el mes d’abril de 2019 procedent del Victoria and Albert Museum de Londres i està sent investigada i restaurada per l’IVCR+i. Tal com es va anunciar, l’última fase de restauració, la que correspon a la reintegració cromàtica, es farà de cara al públic.
Els tècnics que fan la restauració treballen en el seu horari habitual de 8.00 a 15.00 hores i han establit un horari d’atenció al públic per a contestar a les preguntes que els formulen de 12.00 a 13.00 hores.
Les tasques que es faran són: en la primera fase d’intervenció es reintegraran les xicotetes llacunes que presenta l’obra amb pigments a l’aigua, i una segona fase d’ajust o retoc amb colors al vernís. La tècnica que s’emprarà és el ‘rigattino’ o puntillisme, que és totalment discernible de l’original. Aquesta intervenció és reversible, i els criteris d’aquesta han sigut consensuats amb els tècnics del Victoria & Albert Museum.
A causa de les condicions de seguretat per a previndre contagis de la COVID-19 que regeixen en tot el museu, la sala té aforament limitat. Hi haurà una televisió amb el vídeo que explicarà tot els estudis científics i procés de restauració al llarg d’aquests mesos.
La predel·la ha sigut visitada hui per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el director del Museu de Belles Arts, Carlos Reyero, i la subdirectora de l’IVCR+i, Gemma Contreras.
Gòtic internacional valencià
El retaule del Centenar de la Ploma, atribuït a Miquel Alcanyís i Marçal de Sax —i probablement altres pintors establits a València— i pintat a inicis del segle XV, estava situat a la desapareguda església de Sant Jordi de València. Aquest retaule és un referent fonamental del gòtic internacional valencià i representa en una de les seues escenes principals la batalla del Puig, que va obrir les portes a la conquista de València en 1238.
Es va signar un conveni amb el Victoria and Albert Museum de Londres perquè la predel·la del retaule fora traslladada a València perquè l’IVCR+i en poguera fer una investigació multidisciplinària que comprén tres aspectes: la història de l’objecte i l’estudi històric estilístic (historiadors) i l’estudi material (restauradors i científics de l’art).
La predel·la ha sigut sotmesa a un procés d’intervenció de restauració i a una sèrie de tractaments per a, d’aquesta manera, tornar a l’obra un estat de conservació adequat. Estarà exposada al Museu de Belles Arts fins al mes d’octubre, quan tornarà al museu de Londres.