El port de València redueix la seua petjada de carboni un 17,31% en sis anys
L'Autoritat Portuària de València (APV) ha reduït la seua Petjada de Carboni en el port de València un 17,31% des de 2008, any en el qual es va realitzar el primer inventari dins del projecte Climeport. En paraules de Federico Torres, cap de seguretat i medi ambient de la APV, “en 2014, la Petjada de Carboni del recinte portuari es va situar en 2,58 kg de CO2 equivalent per tona. Aquesta disminució de la Petjada de Carboni es produeix en un període en el qual el tràfic de mercaderies del port de València va créixer més del 14%”. Torres ha presentat hui aquestes dades acompanyat per Raúl Cascajo, cap de polítiques ambientals, en el marc de Ecofira, el certamen internacional de les Solucions Mediambientals que acull Fira València.
Segons Torres, “la metodologia emprada per a la quantificació de la Petjada de Carboni segueix els requisits establits en la Norma ISO 14064-1:2012, la qual cosa converteix a València en el primer port del món a verificar la seua petjada sota aquest referencial. Aquesta metodologia inclou tant les emissions de la pròpia APV com de les empreses concessionàries, els bucs i el transport terrestre produïdes a l'interior del recinte portuari de València”. Amb aquesta disminució de la Petjada de Carboni, l'Autoritat Portuària de València “compleix amb els compromisos adquirits voluntàriament amb la signatura de la World Protection Climate Iniciative –C40, signada en 2008 en Rotterdam, per a la reducció dels gasos d'efecte hivernacle en els ports”, ha ressaltat el cap de seguretat i medi ambient de la APV.
En Ecofira, Torres també ha destacat que “el compromís de la APV per compatibilitzar l'activitat portuària amb el desenvolupament sostenible ha permès també incrementar l'eficiència energètica del recinte en un 25%. En concret, en aquest període, l'eficiència energètica ha passat d'un ràtio de 8,76 kWh per tona manipulada l'any 2008 a 6,60 kWh en 2014”.
Conscienciació mediambiental i projectes innovadors
Aquests resultats són fruit de l'aposta de l’APV per participar en projectes nacionals i internacionals que permeten implementar mesures innovadores en el camp de la protecció mediambiental. En aquest sentit, l’APV s'ha erigit com a referent europeu en gestió ambiental en l'àmbit portuari liderant diversos programes de cooperació portuària, tant nacionals com a internacionals. Entre aquests projectes destaquen Ecoport II, implantat en les empreses que operen en els ports de València, Sagunt i Gandia per a sensibilitzar a la comunitat portuària en la importància d'integrar l'activitat portuària amb el desenvolupament sostenible. Aquest projecte està considerat com a model pel sector portuari nacional i internacional.
Així mateix, destaca Climeport, programa europeu liderat per la APV en el qual van participar els principals ports del Mediterrani amb l'objectiu de contribuir a pal·liar els efectes del canvi climàtic. Altres projectes recents en els quals ha participat la APV han sigut Greencranes, que ha tingut per objectiu analitzar les diferents alternatives tecnològiques ecoeficients que permeten reduir els gasos d'efecte hivernacle i partícules contaminants en els ports. I recentment, el projecte Greenberth que tenia per objectiu fomentar l'accés de les pimes expertes en energia a les oportunitats que ofereix el sector portuari cap a la implantació de solucions de millora de la gestió energètica i la implantació d'energies renovables.
Sistema de gestió mediambiental
L'Autoritat Portuària de València, en el marc de la seua Política Ambiental, té implementat un Sistema de Gestió Ambiental. Es tracta d'una sèrie d'instruments orientats a mantenir l'equilibri entre l'increment de l'activitat portuària i la protecció de l'entorn natural que han convertit a València en un referent portuari pel seu compromís mediambiental i que integra a tots els protagonistes de l'activitat portuària. Per a açò, l’APV disposa d'una completa xarxa de vigilància ambiental que li permet controlar i analitzar indicadors relacionats amb l'aigua, l'atmosfera, els residus, el sòl i els sorolls en els tres recintes portuaris que gestiona (València, Sagunt i Gandia).
En concret, l’APV realitza un seguiment periòdic mensual de la qualitat de les aigües a partir d'una xarxa de control que consta de 17 equips repartits entre els tres ports. Així mateix, el port disposa d'una embarcació tipus pelicà que arreplega diàriament els residus sòlids flotants així com un Pla d'Emergència Interior i un Pla de contingències per a la lluita contra la contaminació per abocament d'hidrocarburs. Pel que fa a la qualitat atmosfèrica, l’APV disposa d'una àmplia xarxa de control de la qualitat de l'aire que consta de 8 estacions meteorològiques, 2 captadors de partícules d'alt volum en continu i una cabina de immissió que permeten elaborar informes periòdics d'avaluació de la qualitat de l'aire.
L’APV també considera prioritària la vigilància de la qualitat acústica i, per açò, compta amb una xarxa de control composta per tres sonòmetres situats en la zona d'integració port-ciutat que permeten l'elaboració d'informes mensuals i anuals. Així mateix, disposa de mapes de soroll dels tres ports realitzats a partir de mesuraments presos tant de dia com de nit. Quant als residus, en 2002, la APV va impulsar la construcció d'un centre de transferència de residus per als residus generats per la pròpia APV, en els diferents recintes i pels concessionaris.
Certificacions ambientals
La APV disposa de les certificacions mediambientals més exigents com el certificat mediambiental europeu de ports PERS (Port Environmental Review System), la ISO 14001 i el Certificat Europeu de Gestió i Auditoria Mediambiental EMAS III (Eco-Management and Audit Scherne), la certificació més prestigiosa en l'àmbit europeu.