Policies, hostalers i taxistes de València s'uneixen per a evitar agressions sexuals en Nit de cap d'any
Dispositiu especial de vigilància per a garantir la seguretat de les dones en la nit de Cap d'any a València
La festa de Cap d'Any que se celebrarà a la plaça de l'Ajuntament «serà un espai de llibertat i d'igualtat, en què les dones es podran sentir segures». Amb este objectiu, la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives habilitarà als carrers de Marqués de Sotelo i Cotanda dos «Punts violeta» per informar i intervindré davant qualsevol cas de violència de gènere. I esta activitat es desenvoluparà amb la col·laboració de la Policia Local, que també tindrà en la zona un equip del Grup Gamma, especialitzat en l'assistència a les víctimes de la violència de gènere.
A més, en este operatiu especial, col·laboraran tots els col·lectius implicats en la festa segons un acord amb la Unió Gremial del Taxi, la Unió de Persones Consumidores, la Federació d'Hostaleria, la Federació d'Oci i Turisme, i la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat «perquè qualsevol dona, en qualsevol punt de València puga ser assistida en el cas de patir una agressió durant la nit de cap d'any».
La regidora d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucia Beamud, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, han presentat hui este dispositiu especial a la plaça de l'Ajuntament, on el proper 31 de desembre se celebrarà l'esmentada festa de les campanades amb un operatiu de protecció cap a les dones similar al desenvolupat en altres celebracions com són les Falles o la nit de Sant Joan,
Concretament, els dos «Punts Violeta», que s'habilitaran «per sensibilitzar, informar i intervindre davant possibles casos de violència sexual durant la celebració d'esta festa», estaran assistits per dos professionals (psicòlogues/ educadores/ treballadores socials), durant sis hores. En ells es facilitarà informació, tant en valencià i castellà com en anglès, fullets amb un decàleg per a unes festes lliures d'agressions sexuals; xapes amb missatges d'igualtat», i flyers de la campanya «Fora de Lloc», per a descobrir situacions de masclisme. El servici estarà actiu des de les 23.00 hores del dia 31 fins a les 5.00 hores de l'1 de gener.
Tal com ha recordat la regidora d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucia Beamud els «Punts Violeta», gestionats per l'Associació CAVAS (Centre d'Assistència a Víctimes d'Agressions Sexuals), «són molt importants per a la població jove», i ha expressat «la voluntat municipal que este servici estiga sempre present en la ciutat».
«Fins ara s'han repartit 5.000 fullets i la informació ha arribat a més de 10.000 persones», ha afegit en ressaltar que el recurs treballa coordinadament amb els diversos cossos de Policia i amb el personal sanitari per poder dur a terme una atenció directa i immediata a possibles víctimes d'un delicte contra la llibertat sexual.
Per la seua banda, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha assegurat que amb el dispositiu especial per previndre la violència de gènere durant la nit de Cap d'Any «la Policia Local dona un pas més en la protecció i prevenció de les dones». En la seua intervenció ha destacat que l'anunciat acord amb tots els agents implicats en l’oci de la ciutat, «s’estudiarà per a incorporar-les a l'ordenança de civisme i millorar junts la ciutat», «València es converteix en pionera en este tipus d'accions que es van a replicar en pròximes ocasions».
«Arran d'este acord, qualsevol taxista, per exemple, que conega una situació d'agressió sexual convertirà el seu vehicle en un espai segur per a la víctima i sabrà conduir-la fins a la furgoneta del Grupo Gama, on trobarà professionals especialitzats per afrontar esta situació», ha explicat.
Per últim, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha defès la unió de la festa i els valors i la seua promoció, i ha agraït que la festa cívica i segura de Cap d'Any «també siga violeta, un espai en què les dones es puguen sentir protegides i segures».