La Policia Local de València es forma per a millorar el tracte a persones discapacitades davant una emergència
Esta formació forma part del Pla d'Emergències Inclusives Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana
El regidor Jesús Carbonell posa en valor “la formació dels policies locals, que és contínua”
València disposarà d'un sistema de comunicació directe entre la Policia Local i les associacions de persones amb discapacitat, i a este efecte el cos policial rep formació en el tracte i atenció a estos col·lectius perquè cada una d'estes entitats compte amb un agent de referència.
Concretament, esta formació forma part del Pla d'Emergències Inclusives del CERMI CV (Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana) que busca garantir una atenció segura, digna i eficaç a les persones amb discapacitat en contextos de risc.
Esta formació pionera, titulada “Tracte adequat en emergències cap a les persones amb discapacitat”, permetrà als agents de les diferents Comissaries de Proximitat de la Direcció Territorial Operativa obtindre coneixements teòrics, però sobretot pràctics, ferramentes i protocol que garantisquen una resposta inclusiva i efectiva davant situacions d'emergència.
Durant la formació, són les pròpies entitats especialitzades en cada tipus de discapacitat —integrants del CERMI CV— els qui impartixen els continguts del curs, per a això compartixen, des de la seua experiència directa, les claus per a una atenció adequada en contextos de risc. Estes entitats representen a persones amb discapacitat física, sensorial (visual i auditiva), intel·lectual, psicosocial, orgànica, amb sordceguesa, paràlisi cerebral, trastorn de l'espectre autista, dany cerebral sobrevingut i pluridiscapacitat.
Un dels punts que s'han tractat en la formació són l'evacuació segura, la comunicació accessible, l'ús de tecnologies de suport, el respecte a les rutines i necessitats específiques, així com la prevenció d'actituds paternalistes o discriminatòries. I tot a través d'uns protocols creats i dissenyats per les pròpies persones amb discapacitat.
Amb esta formació, per la qual aniran passant de manera periòdica els diferents membres del cos policial municipal, tant CERMI CV com la Policia Local reforcen la seua col·laboració i fan un pas més en el seu compromís amb una societat preparada, inclusiva i segura per a totes les persones.
Amb esta iniciativa, el CERMI CV fa un pas més en el seu compromís amb una societat preparada, inclusiva i segura per a totes les persones, treballant en estreta col·laboració amb els servicis públics i les forces de seguretat per a enfortir la cohesió social i la resiliència comunitària.
El regidor de Policia Local, Jesús Carbonell, ha posat en valor “la formació contínua dels policies locals”, alguna cosa que segons Carbonell “es convertix en encara més necessari si ens trobem davant un col·lectiu especialment vulnerable com este”.
Per al cap de la Policia Local, Jose Vicente Herrera, esta formació “és una oportunitat de millorar una cosa tan important per al nostre treball com és la proximitat i el tracte amb els veïns”.
Per part seua, el director General de Discapacitat Ajuntament de València, Javier Copoví, ha posat l'accent en la importància que té conscienciar sobre les necessitats d'este col·lectiu, però també conéixer les seues necessitats especialment en emergències. Alguna cosa que hem pogut comprovar recentment durant catàstrofes com la dana”.
Finalment, e president del CERMI CV, Luis Vañó Gisbert, ha assenyalat que “volem que cap persona quede arrere en una situació de risc, i per a això és fonamental que els qui intervenen en primera línia, com la Policia Local, compten amb la formació necessària per a oferir un tracte adequat, segur i humà”.