elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polibienestar llança una nova eina per a avaluar les necessitats de pacients crònics a Europa

Polibienestar llança una nova eina per a avaluar les necessitats de pacients crònics a Europa

    L’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València ha presentat els resultats del projecte europeu InAdvance, que millora la qualitat de vida de pacients amb malalties cròniques complexes no oncològiques. En el marc del projecte s’ha desenvolupat NAT: PD, una eina creada per avaluar i gestionar les necessitats de pacients amb multimorbiditat i MPOC, entre d’altres malalties cròniques, i dels seus cuidadors.

    Els resultats s’han presentat en el context de les eleccions europees. Es tracta d’un assumpte clau en què la gestió del finançament i la posada en pràctica per a projectes de recerca europeus depenen de les polítiques que s’implementen en els pròxims anys.

    El projecte InAdvance, liderat per Polibienestar, ha revelat avanços molt significatius en l’avaluació dels pacients, essencialment en àrees com les activitats de la vida diària i els símptomes físics i psicològics. Els cuidadors també han expressat preocupacions similars, i destaca la importància de proporcionar cures sanitàries i socials adequades. Els resultats del projecte han mostrat millores estadístiques significatives en els símptomes de les cures pal·liatives i en la reducció de l’angoixa emocional dels cuidadors.

    Les recomanacions polítiques d’InAdvance donaran als responsables polítics europeus eines i mesures específiques per a millorar la detecció precoç de cures pal·liatives en majors. Aquestes recomanacions es basen en activitats pilot i consultes fetes durant el projecte. Un aspecte clau ha sigut garantir l’accessibilitat dels serveis de cures pal·liatives per a totes les persones, especialment per a la gent gran amb malalties cròniques i pacients no oncològics, mitjançant una avaluació més primerenca i adequada de les necessitats.

    L’atenció centrada en la persona és un altre aspecte crucial.  Com comenta l’investigador principal del projecte, el catedràtic del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de València, Jorge Garcés-Ferrer, “és fonamental integrar les cures pal·liatives a les vies d’atenció estàndard per a gent gran en diversos entorns, com ara hospitals , centres de cures de llarga durada i atenció basada en la comunitat, emfatitzant la necessitat d’un enfocament continu i holístic en la prestació de cures pal·liatives, i assegurant la continuïtat entre diferents entorns i una coordinació sociosanitària adequada”.

    En els resultats del projecte també es destaca la importància de desenvolupar polítiques que milloren l’educació i la formació dels professionals sanitaris i socials, així com dels cuidadors informals. A més, es recomana dur a terme campanyes de conscienciació pública per a educar els ciutadans sobre els beneficis de les cures pal·liatives primerenques, abordar idees errònies i promoure debats sobre la planificació anticipada de cures i la importància de la qualitat de vida fins al final.

    A més, s’advoca per polítiques que garantisquen un finançament adequat i mecanismes de reemborsament per als serveis de cures pal·liatives adreçats a la gent gran. Les recomanacions del Consell d’Europa i l’estratègia europea de cura proporcionen un marc perquè els estats membres desenvolupen plans d’acció els pròxims anys que servisquen com a eines per aplicar les millors pràctiques a escala nacional i incloure’s als plans d’acció nacionals.

    Abast d’InAdvance

    El projecte InAdvance ha inclòs 370 pacients dels quatre països esmentats: Espanya, Grècia, Portugal i Escòcia. Les anàlisis han mostrat diferències significatives entre homes i dones, i han arribat a la conclusió que les dones reporten un benestar menor a l’inici de l’estudi, tot i que van aconseguir millorar les puntuacions de qualitat de vida al llarg del temps.

    Polibienestar

    Polibienestar és un institut públic de recerca que pertany a la Universitat de València, de referència internacional, especialitzat en recerca, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l’àmbit de les polítiques socials. Des de fa 20 anys està liderat pel professor Jorge Garcés-Ferrer. Les línies principals de recerca i transferència de Polibienestar són: salut, sostenibilitat i governança i innovació i educació inclusiva. En els darrers 10 anys aquest institut públic de recerca ha participat en més de 100 projectes europeus.

     

    Pujar