elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polibenestar investiga com innovar en els processos de compra pública de la sanitat europea

    L’Institut d’Investigació de Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València (Polibenestar) participa en el projecte Euriphi, finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea amb l’objectiu d’accelerar els processos d’innovació en les administracions públiques de sanitat.

    El projecte Euriphi reformula els processos de compra pública agrupant els objectius compartits pels anomenats processos de Compra Pública d’Innovació i de Compra Pública Precomercial. La Compra Publica Innovadora és un contracte que l’Administració trau a concurs, a fi de satisfer una necessitat no coberta, mitjançant una solució innovadora. En els processos de Compra Publica Innovadora, una entitat pública aprova una comanda d’un producte o sistema que no existeix en eixe moment, però que pot desenvolupar-se probablement en un període de temps raonable i que requereix el desenvolupament de tecnologia nova o millorada per a poder complir amb els requisits demandats pel comprador. Amb l’anomenada Compra Pública Precomercial una empresa es converteix en prioritària per la innovació que li ofereix a l’Administració. Segons explica el director de Polibenestar, Jordi Garcés, “entorn d’aquest nou enfocament, basat en obtindre els millors resultats de salut i benestar amb el mínim cost, s’ha desenvolupat un procés de compra pública a nivell europeu basat en el valor de les solucions innovadores i que permet la transformació de la prestació d’assistència sociosanitària”.

    Les organitzacions amb responsabilitats en compra pública estan reconsiderant les seues pràctiques habituals, especialment aquelles que prevalen el preu sobre la qualitat en l’atenció sociosanitària i a més tampoc comporten facilitats per a la pròpia administració en el procés. Per això, assegura Garcés, “els instruments desenvolupats pel projecte Euriphi suposen una aproximació entorn del concepte de compra basada en valor que demandaven les organitzacions responsables tant de la compra pública d’innovació com de la compra pública precomercial en l’àmbit sanitari”.

    En el marc d’aquest canvi de paradigma dels processos de compra pública, assenyala Garcés, Polibenestar se suma a aquesta aposta per la innovació sanitària participant activament en la primera Conferència Europea de Compra Basada en el Valor (1EVBPC) celebrada el mes de desembre passat de 2019 a Brussel·les. Junt al director de Polibenestar, també va participar en aquest congrés l’investigador d’aquest institut Alejandro Gil-Salmerón, així com grans agents internacionals de l’àmbit sociosanitari com les empreses Johnson and Johnson, Boston Consulting Group i la International Foundation for Integrated Care.

    L’Institut d’Investigació de Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València, Polibenestar, que enguany celebra el seu desé aniversari, lidera processos sociotècnics d’implementació de polítiques de benestar social, participant activament en el disseny de polítiques públiques a nivell europeu. El seu director, el catedràtic Jordi Garcés és considerat un referent en matèria de transferència del coneixement científic a les polítiques públiques, amb més de seixanta projectes d’investigació nacionals i internacionals, destacant entre les seues línies d’investigació l’anomenada “silver economy” (el sector de productes i serveis per a la tercera edat), així com l’envelliment actiu i saludable.

    Pujar