elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La plataforma Escoles que Alimenten recomana a les famílies una utilització sostenible i saludable del val-beca menjador

La plataforma Escoles que Alimenten recomana a les famílies una utilització sostenible i saludable del val-beca menjador
  • La plataforma “Escoles que Alimenten”, formada per diverses organitzacions el treball de les quals està relacionat amb l'alimentació, el desenvolupament rural i l'economia social, brinda el seu suport a les famílies receptores del val-beca menjador

MÉS FOTOS
La plataforma Escoles que Alimenten recomana a les famílies una utilització sostenible i saludable del val-beca menjador - (foto 2)
La plataforma Escoles que Alimenten recomana a les famílies una utilització sostenible i saludable del val-beca menjador - (foto 3)
La plataforma Escoles que Alimenten recomana a les famílies una utilització sostenible i saludable del val-beca menjador - (foto 4)

Després del tancament dels centres escolars de la Comunitat Valenciana el passat 11 de març a conseqüència de la propagació del COVID-19, la Conselleria d'Educació ha activat l'anomenat val-beca menjador, un xec perquè aquelles famílies amb escassos recursos, que durant aquest curs han sigut beneficiàries de la beca de menjador, puguen adquirir aliments per als seus fills i filles en supermercats. 

Per a complementar aquesta acció duta a terme per l'administració valenciana, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), Justícia Alimentària, Mensa Cívica, el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), l'AMPA de l'IES la Murta, la Cooperativa de producció ecològica La Vall de la Casella, SEAE i el centre d'innovació Las Naves, membres de la plataforma Escoles que Alimenten, han treballat per a traslladar a l'Administració i a les famílies una sèrie de propostes per a un bon ús d'aquest val durant el confinament.
“El tancament de centres escolars pel coronavirus ha deixat a moltes famílies en situació de vulnerabilitat ja que els xiquets i xiquetes tenien el menjar de mig dia assegurada en el menjador. La solució del val-beca menjador és positiva en tant que palía l'impacte econòmic del coronavirus en aquestes famílies, però creiem que és necessari contribuir a un ús orientat a una alimentació sana i sostenible amb una sèrie de recomanacions i consells nutricionals i de proveïment” apunta Marta Ribó de Justícia Alimentària.

La plataforma, que va nàixer amb l'objectiu de treballar en la millora del model de menjador escolar i a promoure la seua transició cap a una alimentació més saludable i sostenible en tota la Comunitat Valenciana, s'ha adaptat davant la situació actual perquè les famílies tinguen una referència sobre com alimentar als seus fills i filles i com comprar perquè aqueixa alimentació siga bona per a la salut, però també bona per al territori i per al planeta. De fet, “l'aliança creada entre diferents actors de la societat (organitzacions socials, empreses, AMPAs i sector públic) és clau per a caminar cap a polítiques alimentàries més sostenibles. Això és innovació social i cal respondre a ella amb responsabilitat des de l'administració”, afig Lidia García, responsable d'Agroalimentació de Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València.

Recomanacions d'alimentació saludable i sostenible

Des d'Escoles que Alimenten consideren indispensable que aquest val-beca menjador no es limite a un mer xec econòmic, sinó que a més impulse la compra d'aliments amb un valor nutricional elevat i basada en productes locals, frescos i de temporada. “Volem servir de suport a aquestes famílies sense oblidar que, activitats com la pesca i la ramaderia són molt dependents de la restauració col·lectiva i en aquests moments troben moltes dificultats per a donar eixida als seus productes. És per això que, ara més que mai, cal garantir el consum local i la producció d'aliments en l'entorn pròxim”, afegeix Sarai Fariñas, representant de CERAI.

Per tot això, han elaborat un document de recomanacions amb la finalitat de fomentar una alimentació saludable i sostenible que faran arribar tant a les AMPAs, com als centres educatius i a les pròpies Conselleries d'Educació i Sanitat. “L'objectiu és, sobre la base de la Guia per als Menús de Menjadors Escolars de la Generalitat, fer unes recomanacions pròpies que puguen aplicar les famílies. Volem transmetre als pares i mares que és possible realitzar una compra responsable i saludable, composta per aliments frescos i limitant productes ultraprocessats amb escàs valor nutritiu, i que això a més, repercuteix en una millor salut”, assenyala Rocío Planells, dietista-nutricionista, gerent del CODiNuCoVa. 

Menús per a cada dia de la setmana

A més de les recomanacions, des d'Escoles que Alimenten es faciliten una sèrie de menús ajustats al consum d'aliments de temporada i proximitat per a ajudar a les famílies en el seu dia a dia. “Volem demostrar la possibilitat de fer una compra sana pel que hem creat exemples pràctics de menús pressupostats dins de la quantitat atorgada, ajustant-nos als preus i les característiques dels productes disponibles en el supermercat on es pot gastar el val-beca menjador”, conclou Félix Segarra de Mensa Cívica. 

Sobre la Plataforma “Escoles que Alimenten”

La plataforma Escoles que Alimenten està conformada per diferents organitzacions lligades a l'àmbit de l'alimentació, el desenvolupament rural, l'economia social i l'educació.

Aquesta plataforma és el resultat de l'articulació d'un moviment de denúncia sobre l'escassa qualitat del menjar que moltes vegades ofereixen els menjadors escolars i el reclam de la incorporació de criteris de qualitat i sostenibilitat en la selecció de les empreses que els gestionen. El seu principal objectiu és impulsar canvis que permeten transitar cap a un menjador escolar més educatiu, més saludable, més lligat al territori, més sostenible i compromés amb el sector primari local, en definitiva, més participatiu i més just.

Pujar