Les plaques solars del cementeri municipal de Campanar seran les primeres a connectar-se a la xarxa elèctrica
El projecte ‘Requiem in Power’ generarà una potència entre els cinc cementeris municipals de més de 2.495 kWp per al consum d'instal·lacions públiques i 335 kWp per a proveir a unes 800 llars vulnerables
Carlos Mundina, regidor de Cementeris, Millora Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, ha visitat este dijous el cementeri municipal de Campanar, que ja ha finalitzat la instal·lació de les plaques solars del projecte ‘Requiem in Power’ (RIP) i es connectarà a la xarxa elèctrica en els pròxims dies. En total, sobre els nínxols del cementeri de Campanar s'han instal·lat 375 unitats de plaques solars en una superfície de 800 metres quadrats que generaran 161,25 kWp. Per a Mundina, “en total ja tenim instal·lades 810 plaques solars entre Campanar, Benimàmet i el Grau i estem a punt d'iniciar la segona fase d'instal·lació en el Cementeri General i el del Cabanyal”.
El cementeri de Campanar serà el primer que bolcarà l'energia que produïsca a la xarxa, però altres tres ja tenen les seues instal·lacions acabades i estan ultimant els tràmits per a poder abocar la seua producció a la xarxa. En el cementeri de Benimàmet s'han instal·lat 259 panells en una superfície de 564 metres quadrats i en el del Grau hi ha 176 plaques solars en una superfície de 318,70 metres quadrats.
El projecte ‘Requiem in Power’ contempla una inversió global de 3,2 milions d'euros per a la instal·lació d'un total de 6.658 plaques solars en el conjunt dels cementeris municipals per a produir 3.388.530 quilowatts anuals d'energia elèctrica abans de final d'any. Esta serà la planta fotovoltaica urbana més gran d'Europa. En els del Grau, Benimàmet i Campanar es produiran més de 440.000 quilowatts/any i el 99% de la producció elèctrica es dedicarà a alimentar llars en vulnerabilitat.
Energia neta i solidària
“Ara tenim 25 llars que han firmat autoritzacions. Seran els primers beneficiaris d'esta energia neta i gratuïta cedida per l'Ajuntament, però durant els pròxims mesos s'aniran incorporant molts més progressivament a través dels Servicis Socials municipals. Mentrestant, la idea és repartir l'energia sobrant entre edificis municipals perquè no es perda”, ha explicat Mundina.
Quan el projecte RIP estiga acabat, les instal·lacions dels cinc cementeris municipals generaran més de 2.800 kWp per al consum d'instal·lacions municipals i unes 800 llars vulnerables. L'objectiu és que el 75% de l'energia produïda es destine al consum dels edificis municipals, amb l'estalvi que això suposa per a les arques de l'Ajuntament, i un 25% es destine a llars en vulnerabilitat.
Les famílies que rebran energia de la planta solar pública són identificades pels Servicis Socials municipals i seran acompanyades per la Fundació València Clima i Energia a través de les seues Oficines de l'Energia gràcies al projecte europeu PowerUP.
El regidor Carlos Mundina ha destacat que “estes llars no sols rebran energia renovable gratuïta, també se'ls oferirà informació i formació i activitats grupals per a optimitzar les seues factures, ajudar-les a sol·licitar el Bo Social si no el tenen ja, aprendre sobre eficiència energètica domèstica i com fer un bon ús de l'energia solar adaptant els consums a les hores de producció”.
Reducció d'emissions
El projecte ‘Requiem in Power’ és una iniciativa que s'emmarca dins dels projectes relacionats amb la Capitalitat Verda Europea i en els objectius de l'Acord Climàtic subscrit per l'Ajuntament de València per a la Mission 2030. Amb el desplegament total del projecte, València es consolidarà com una de les ciutats europees líders en estalvi i eficiència energètica i també en sostenibilitat, en estalviar-se l'emissió de més de 1.000 tones de diòxid de carboni a l'any.