elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pilar Serra guanya la primera càtedra de Fisioteràpia de la Comunitat Valenciana

Pilar Serra guanya la primera càtedra de Fisioteràpia de la Comunitat Valenciana

    Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València, s’ha convertit en la primera persona a accedir a una càtedra de Fisioteràpia en la Comunitat Valenciana. Fins ara, cap universitat valenciana disposava d’una càtedra de l’especialitat. A més, la professora Pilar Serra es converteix en la dona més jove a nivell nacional a obtenir la càtedra d’aquesta especialitat.

    Pilar Serra va aconseguir la càtedra el 10 d’octubre a la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València. Davant de la comissió de selecció, Serra va exposar el seu currículum, on va destacar el seu projecte d’investigació que, amb finançament públic, analitza el tractament de la funcionalitat en persones amb lesió medul·lar incompleta a través de l’estimulació de neurones espill amb marxa virtual, tenint com a base el fenomen de la neuroplasticitat.

    Amb la consecució d’aquesta càtedra, el Departament de Fisioteràpia de la Universitat de València obté plena autonomia, sent totalment independent per a la gestió de les places, i deixa de dependre d’àrees afins.

    Nascuda a Corbera en 1984, Serra era professora titular de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València. Diplomada en Fisioteràpia amb premi extraordinari, també es va diplomar en la titulació de Magisteri i es va llicenciar en Humanitats. El doctorat el va fer en Educació Física i Esportiva.

    La seua activitat docent s’ha desenvolupat en l’àmbit de l’estadística i la metodologia d’investigació clínica, tant en el grau de Fisioteràpia com en diferents títols de postgrau.

    Pilar Serra ha centrat la investigació en la caracterització biomecànica de patologies i lesions d’origen múscul-esquelètic i neurològic, fonamentalment en persones amb lesió medul·lar. També ha investigat sobre l’efectivitat de l’exercici terapèutic en aquests pacients.

    Fruit de la seua investigació, ha publicat més de 70 articles indexats en el Journal Citation Reports, i ha col·laborat en deu projectes de recerca amb finançament nacional i autonòmic. Ha estat investigadora principal de sis projectes de recerca relacionats amb la biomecànica i el desenvolupament tecnològic, finançats per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, el Ministeri de Ciència i Innovació i per entitats privades.

    La nova catedràtica ha sigut editora acadèmica de les revistes Plos One i Musculoskeletal Disorders, a més de revisora de nombroses revistes internacionals. Ha dirigit set tesis doctorals, tant en el programa de doctorat de Fisioteràpia com en el d’Educació Física i Esport.

    Fruit de la seua trajectòria investigadora, Serra ha rebut diferents premis de recerca sobre biomecànica i activitat física atorgats per diferents institucions, com l’Institut de Biomecànica, la Societat Espanyola de Valoració Mèdica del Dany Corporal i la Societat Espanyola de Paraplegia. Ha realitzat estades a la Marquette University de Milwaukee i a la Università di Bologna, i té reconeguts dos sexennis d’investigació.

    En la Universitat de València ha sigut vicedegana d’Infraestructures de la Facultat de Fisioteràpia, directora acadèmica de títols propis i coordinadora del programa de doctorat en Fisioteràpia. Des de 2022 és la vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable.

     

    Pujar