elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les persones majors, les d’un nivell socioeconòmic més baix i els homes, qui utilitza més temps Valenbisi

Les persones majors, les d’un nivell socioeconòmic més baix i els homes, qui utilitza més temps Valenbisi
    MÉS FOTOS
    Les persones majors, les d’un nivell socioeconòmic més baix i els homes, qui utilitza més temps Valenbisi - (foto 2)

    Un estudi de la Universitat de València (UV) sobre el temps d’ús del sistema de bicicletes compartides (SBC) de València i la seua relació amb l’activitat física conclou que les persones de més edat, aquelles amb un nivell socioeconòmic més baix i els homes són qui més utilitza el sistema Valenbisi. El treball, sobre 6.946 usuaris, ha estat publicat aquest any 2023 en la revista Retos.

    Els SBC són sistemes de transport actiu creats per tal de fomentar l’activitat física i un estil de vida saludable entre la població. L’estudi de Miquel Pans, Laura Antón i Israel Villarrasa, personal investigador de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (FCAFE) de la UV, analitza els factors que influeixen en un ús més gran del transport actiu en el context espanyol, on hi ha poques publicacions sobre mobilitat i SBC.

    Així, entre les conclusions, s’extrau que les dones usen aquest sistema menys que els homes, cosa que demostra la necessitat de polítiques públiques de transport actiu amb perspectiva de gènere, com una millora en la il·luminació nocturna dels carrers i una major seguretat en la perifèria urbana.

    Pel que fa a l’edat, es constata que el grup que fa més temps d’ús del sistema de bicis compartides és el de 56 a 75 anys, seguit del de 46 a 55 anys i, en tercer lloc, el de 36 a 45 anys. Una explicació aportada és que les persones més joves tendeixen a fer trajectes més curts i ràpids.

    Pel que fa al nivell socioeconòmic, les persones amb una renda familiar més baixa usen més l’SBC, cosa que segons el personal investigador demostra la importància d’implementar polítiques públiques que fomenten l’activitat física, ja que solen ser el grup poblacional amb nivells menors d’activitat física.

    “Aquests resultats demostren que hi ha temps d’ús diferents segons el gènere, l’edat i el nivell socioeconòmic de les persones. Les polítiques de mobilitat haurien de tenir en compte aquestes diferències a l’hora de dissenyar els programes de transport actiu i salut pública per a la població”, destaquen Pans, Antón i Villarrasa.

    Aquest estudi s’emmarca en el projecte “Transport sostenible a València: anàlisi socioambiental, urbanística i de salut del servei 'Valenbisi'”, subvencionat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital (GVPROME-TEO2021-026) de la Generalitat valenciana.

     

    Pujar