elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 600 persones inscrites avalen l’èxit del primer Fòrum de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació

Més de 600 persones inscrites avalen l’èxit del primer Fòrum de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació
  • L’encontre entre la universitat i el món laboral ha estat inaugurat per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; i la degana del centre, Rosa Mª Bo B

  • Prop d’una vintena d’estands i altres tants ponents han participat en una jornada dedicada a les eixides professionals dels estudis de Filosofia, Educació Social i Pedagogia

MÉS FOTOS
Més de 600 persones inscrites avalen l’èxit del primer Fòrum de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació - (foto 2)

Amb més de 600 persones inscrites, la Universitat de València ha celebrat aquest dimecres, 9 de març, el primer Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació. Prop d’una vintena d’empreses i entitats han ocupat la zona exterior del centre esdevenint un punt d’encontre entre el talent universitari i el món laboral, on centenars de joves han pogut interactuar de manera pròxima amb professionals, gestors i orientadors per a descobrir el seu futur professional.

La jornada ha arrancat de bon matí amb la conferència inaugural a l’Aula Magna de la Facultat, a càrrec de la directora de la Fundació Trilema i de la revista ‘Cuadernos de Pedagogía’, Carmen Pellicer.

A aquesta, li ha seguit l’acte d’obertura de la trobada que ha presidit la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, acompanyada per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la degana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Rosa Mª Bo Bonet.

La rectora ha donat la benvinguda a les persones reunides a l’auditori, entre les quals, la vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius, Adela Valero; el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; la directora d’UVocupació, Marisa Quintanilla; l’equip deganal de la Facultat; professorat i, sobretot, l’estudiantat assistent.

“És una satisfacció per a mi compartir aquest acte inaugural amb la vicepresidenta Mónica Oltra i amb la degana d’aquesta Facultat”, ha dit Maria Vicenta Mestre. Unes paraules que han estat aplaudides espontàniament per tot el públic, el qual ha seguit, a continuació, la intervenció de Rosa Mª Bo Bonet.

“Vull destacar que celebrem la primera edició del Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Universitat de València sent conscient que l’ocupació, en el cas de les nostres titulacions, no està tan clara com en d’altres, però no per això hem de deixar de lluitar i d’il·lusionar-nos per a treballar en allò que ens agrada”, ha reivindicat.

La consellera Mónica Oltra, que ha intervingut després, ha felicitat, en primer lloc, a la rectora per la seua recent reelecció i s’ha referit a Maria Vicenta Mestre com a “la primera rectora d’una universitat que es va fundar el 1499, la qual cosa no és trencar un sostre de vidre, sinó un sostre de formigó després de cinc segles d’història”, ha afirmat, arrancant novament els aplaudiments de l’auditori. Una felicitació aquesta que ha fet extensible a la degana per ser la primera dona enfront de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, “liderant un equip, a més, compost majoritàriament per dones”. “Enhorabona a les dues perquè sou una mostra de que la igualtat ha arribat per a quedar-se”, ha conclòs.

Mónica Oltra ha aprofitat aquesta arrancada inicial per fer “un crit feminista” i un altre “de No a la Guerra, No a les Guerres”, les quals “són la més pura expressió d’un patriarcat al que com a dones i com a mares ens oposem perquè no parim i no criem els nostres fills per a enviar-los a morir en una guerra”, ha manifestat.

La vicepresidenta de la Generalitat ha destacat així mateix la centralització dels problemes globals més apressants en la figura de la dona com ara la pau, la sostenibilitat o el canvi climàtic “que compartim amb el món universitari” amb la finalitat d’aconseguir una societat més igualitària. En aquest context, Oltra s’ha referit al Fòrum d’Ocupació com a una activitat “esperançadora” i una “iniciativa excel·lent per a connectar la universitat amb el món laboral”.

“Els estudis d’aquesta Facultat són matèria del sistema públic valencià de serveis socials i responen a l’economia de les 3C: Criar, Curar i Cuidar. El que hui experimentareu serà un procés d’aprenentatge compartit que vos ha d’ajudar en el vostre camí cap a una ocupació estable i de qualitat”, ha reflexionat adreçant-se a l’estudiantat, i ha finalitzat el seu discurs recordant els diversos programes de la Generalitat per a l’impuls de l’ocupació juvenil i de les dones rurals, en el marc de la reforma laboral i de la tramitació de la Llei d’Igualtat.

“Pensament més enllà del pragmatisme del mercat”

La rectora Maria Vicenta Mestre ha tancat les intervencions amb un discurs que, després de reconéixer “l’encert i l’èxit” d’aquesta convocatòria, ha dedicat a cadascuna de les titulacions de grau impartides per la Facultat. “Tres titulacions en un mateix centre i cadascuna d’elles amb les seues especificitats”, per la qual cosa el Fòrum ha estat dissenyat per a oferir informació especialitzada, orientada a la inserció laboral de tot l’estudiantat, “i que la societat es beneficie en un futur del vostre aprenentatge i les vostres competències”, ha remarcat.

Sobre la Filosofia, la rectora ha assenyalat: “Potser el món actual deixa a sovint el pensament fora del pragmatisme del mercat, però res més lluny de la realitat, perquè el pensament sempre serà necessari en qualsevol organització: política, empresarial o social, i és condició imprescindible en el camí per al progrés. La vostra ocupabilitat passa, doncs, per la formació crítica de futures generacions fins a l’aportació de reflexions tan necessàries en camps com els de la Intel·ligència Artificial (IA), les guerres actuals o el paper de la democràcia com a règim polític de les societats progressistes”.

Quant a l’Educació Social, Maria Vicenta Mestre ha destacat el treball de les educadores i els educadors socials “en els espais d’exclusió generats en la societat i que cobriu amb el vostre perfil, el més important en aquest sentit per la vostra formació, la vostra capacitat en detectar les necessitats més imminents i la perspectiva social que adquiriu com a valor afegit”.

Quant a la Pedagogia, ha subratllat que es tracta “d’un valor, ara més important que mai, que naix en la societat del coneixement, en contacte directe amb la Filosofia, la Psicologia i l’Educació Social” i que es desenvolupa plenament amb el treball multidisciplinari.

Al seu torn, la rectora ha reconegut l’organització dels fòrums universitaris com a “espais de trobada entre el talent emergent i la praxis professional” i ha recordat l’acompanyament de la Universitat al seu estudiantat i egressats en el camí cap a la seua inserció laboral com a una tasca més que completa la missió acadèmica de la institució.

A més, ha insistit en la posada en marxa i l’impuls dels diferents serveis universitaris per a fer possible aquesta orientació, aquest acompanyament, els quals es configuren com a les eines més fermes de la Universitat per obrir les portes al món laboral i acostar-lo al coneixement i la formació de qualitat.

“Esteu en la millor universitat, esteu ben formats, així que aprofiteu aquesta oportunitat per a mostrar les vostres expectatives de treball i que les empreses, entitats, administracions públiques, organitzacions privades, col·legis… vos orienten en allò que és del vostre interés i que vos farà feliços”. Amb aquestes paraules, la rectora ha donat per inaugurat el Fòrum.

Programació acadèmica

El Fòrum acull una nodrida programació d’activitats de caire academicopràctic enfocades a l’ocupabilitat de l’estudiantat de grau i postgrau de la Facultat que tracten d’assessorar, recomanar i facilitar el camí cap a les eixides professionals dels estudis de Filosofia i Ciències de l’Educació.

Així, després de la inauguració oficial, la mateixa Aula Magna ha estat l’escenari de la taula redona ‘Una mirada a l’ocupabilitat dels graus de la Facultat’, presentada per la vicedegana de Pràctiques, Mobilitat i Igualtat, Inmaculada Chiva, amb les intervencions de Rubén Jiménez, de RubenGuo; Juan Carlos Gallart, secretari d’Ocupació i Política Institucional de CCOO PV; Reyes Segura Ramón, directora territorial a la Comunitat Valenciana de Kumon; i Manuel Abellán, d’Industry Executive Higher Education Spain.

Ja per la vesprada, entre les 16 i les 17:30 hores, se celebraran tres taules redones simultànies a diferents espais del centre que tractaran d’aprofundir de manera individual i especialitzada en l’ocupabilitat i les eixides professionals dels estudis de grau que s’imparteixen en la Facultat: Filosofia, Educació Social i Pedagogia.

Totes tres seran moderades per diferents responsables de gestió acadèmica del centre i hi participaran especialistes en cada matèria. Així, en Filosofia hi haurà les intervencions de professorat de secundària, i directius de fundacions, col·legis professionals i instituts d’estudis avançats; en Educació Social, d’educadores i educadors socials d’ajuntaments, de centres d’acollida i altres organismes públics; i en Pedagogia, d’orientadors, pedagogs, mediadors culturals i consultors.

Aquesta cita amb el món laboral està organitzada en col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, i el seu objectiu principal és impulsar l’ocupabilitat de les futures persones egressades del centre.

UVocupació, per la seua banda, és el servei de la Universitat de València per a la inserció laboral de l’estudiantat i les persones titulades de la UV, així com mediador per a noves oportunitats professionals. El seu equip compta amb serveis d’orientació i assessorament, capacitacions en tècniques de cerca d’ocupació i formació integral, i addicionalment posa a la disposició de la comunitat universitària el portal d’ocupació que dona accés a múltiples ofertes laborals en un directori amb més de 1.500 organitzacions registrades.

Fòrum d’Ocupació i Emprenedoria de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació: espai virtual

https://www.uv.es/uvocupacio/ca/forums/forums.html?p2=1286214539197&idA=true

Pujar