elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Performance a les biblioteques de la Universitat de València per a visibilitzar la desigualtat de gènere en l'àmbit acadèmic

Performance a les biblioteques de la Universitat de València per a visibilitzar la desigualtat de gènere en l'àmbit acadèmic
    MÉS FOTOS
    Performance a les biblioteques de la Universitat de València per a visibilitzar la desigualtat de gènere en l'àmbit acadèmic - (foto 2)

    María Vidagañ i Amparo Alonso-Sanz, artistes, docents i investigadores, realitzaran en la Universitat la performance ‘pes del coneixement’ amb la qual pretenen denunciar que el coneixement científic ha sigut tradicionalment divulgat per homes, mentre que les dones s'obrin pas amb dificultat en el camp de les publicacions. L'acció tindrà lloc el 26 i el 27 de novembre en les diferents biblioteques de la institució acadèmica.

    En concret, el 26 de novembre es realitzarà a les 8:30h a la Biblioteca Històrica; a les 10:30h a la Biblioteca Historicomèdica; a les 12:30h a la Biblioteca del Jardí Botànic; i a les 16:30h a la Biblioteca de Ciències ‘Eduard Boscà’. Mentre el 27 de novembre la performance tindrà lloc a les 8:30h a la Biblioteca d'Humanitats ‘Joan Reglá’; a les 10:30h a la Biblioteca de Ciències de la Salut ‘Pelegrí Casanova’; a les 12:30h a la Biblioteca de Psicologia i Esport ‘Joan Lluis Vives’; a les 16h a la Biblioteca de Ciències Socials ‘Gregori Maians’; i a les 18h a la Biblioteca d'Educació ‘María Moliner’.

    Aquesta acció consisteix a tornar a classificar 50 llibres de selecció aleatòria de les diferents prestatgeries de cada biblioteca a través d’un nou criteri, en funció del sexe de la persona que escriu el llibre. Aquesta classificació es realitza en tres columnes sobre el sòl. Una columna on s'apilen els llibres escrits per autors; una altra columna on es col·loquen els llibres escrits per autores i una tercera d'autoria mixta. Es finalitza registrant l'altura i pes de les tres piles de llibres.

    L'objectiu és visibilitzar la gran aclaparadora majoria de llibres que hi ha a les biblioteques escrits per homes enfront dels escrits per dones, amb totes les implicacions que això suposa per a la construcció del pensament col·lectiu.

    El resultat són unes instal·lacions escultòriques formades per tres columnes, una espècie de gràfiques de barres tridimensionals, fotografiades per a la seua posterior exposició i elaboració de postals amb les quals es pretén realitzar difusió en la web, en xarxes socials, en les pantalles de televisió de les biblioteques, entre altres. Perquè l'acció és efímera i els llibres es restitueixen a l'ordre tradicional en acabar.

    L'acció artística, programada en les 10 biblioteques de la Universitat de València per a visibilitzar la desigualtat de gènere encara present en l'àmbit acadèmic, va començar a representar-se el passat 19 de novembre a la Biblioteca del Campus d’Ontinyent.

    La performance forma part del projecte I+D ‘Sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris’ que ha rebut finançament de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Es duran a terme durant el 2020 i 2021 diferents accions artivistes en les tres universitats participants: Universitat de València, Universitat Politècnica de València i Universitat Miguel Hernández d’Elx.

    Pujar