Els perfils de l’Ajuntament de València consoliden la seua posició en els primers llocs de les xarxes socials municipals
Els comptes institucionals de l’Ajuntament a les xarxes socials @AjuntamentVLC complixen tres anys
Demà 9 d’octubre, els perfils de l’Ajuntament de València en les xarxes socials Facebook i Twitter complixen tres anys des del seu naixement. I continuen incrementant el seu nombre de seguidors i d’abast, “amb bon ritme”, consolidant la seua reputació al món de les xarxes institucionals a l’àmbit municipal espanyol. El regidor de Relacions amb els Mitjans de Comunicació, Carlos Galiana, n’ha fet hui balanç.
Durant estos tres anys en les xarxes, els perfils de l’Ajuntament s’han situat entre els primers llocs en els rànquings que mesuren els posicionament i abast dels comptes institucionals de tot Espanya. Destaca especialment l’increment de les interaccions amb la ciutadania. Els comptes institucionals han assolit, en este període, “molt bons nivells de confiança” consolidant-se com una ferramenta essencial de difusió de la informació municipal d’interés públic, “i quan la situació ho requerix, com en els passats temporals meteorològics, com a única eina d’informació oficial municipal”, com ha explicat el regidor.
La mitjana d’interaccions mensuals amb la ciutadania, al llarg d’este últim any, està al voltant de 280, en forma de missatge, menció o comentaris. L’índex de resposta “és satisfactori i són poques les consultes que es queden per respondre” ha afegit Galiana.
A les mètriques adjuntes es pot observar l’evolució en l’ultim any del nombre de seguidors i abast dels tres comptes institucionals, inclòs el de la xarxa Instagram @ajuntamentvlc en funcionament des del 15 de juny de 2018. Cal destacar que tots estos comptes funcionen amb continguts orgànics, és a dir, que els perfils oficials de l’Ajuntament de València no promocionen continguts ni compren seguidors.
Així mateix, cal destacar la posició líder en el rànquing dels diferents ajuntaments espanyols. El perfil de Twitter porta uns quants mesos “sense baixar del pòdium” en el rànquing setmanal dels analistes del @BarometroAytos; i pel que fa a Facebook, la identitat municipal se situa en “molt bona posició amb indicadors molt positius” segons les dades de ferramentes de mesurament com Likealyzer i Fanpage Karma que permeten fer anàlisis comparatives amb la resta d’institucions de les mateixes característiques.
Galiana ha manifestat la seua satisfacció per esta evolució, i ha recordat que l’equip de govern local està convençut que “l’ús de les xarxes socials per part de les administracions afavorix els nivells de confiança de la ciutadania amb les institucions polítiques, potencia la participació i el compromís cívic i permet millorar la qualitat, l’eficàcia i l’eficiència en la prestació de servicis”.
La implementació dels comptes institucionals de l’Ajuntament de València va sorgir com a necessitat evident, atesa la inexistència d’este tipus de ferramentes de comunicació i informació en el propi Ajuntament. Per això, ha recordat el regidor Galiana, es van implementar els dos comptes institucionals en Twitter i Facebook, amb l’assistència tècnica d’una empresa contractada, i després el d’Instagram.
Durant este període, el creixement dels comptes ha sigut constant, amb pujades notables al perfil de Twitter durant els episodis en els quals es convertix en mitjà d’informació d’alerta ciutadana. És el cas de les últimes pluges que van suposar l’increment de més de 2.000 seguidors en els tres dies que va durar l’alerta. En estos moments, el nombre de seguidors en Twitter en suma 37.126 amb un abast de més de 3 milions d’impressions de tuits el passat setembre. En Facebook, la xifra arriba als 25.471 seguidors. I en Instagram, ja s’ha sobrepassat la xifra de 12 mil seguidors.