elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UV participa en un projecte europeu que explora l’ús d’agents virals per a millorar la producció agrícola

La UV participa en un projecte europeu que explora l’ús d’agents virals per a millorar la producció agrícola

    Investigadors del grup de Control Biotecnològic de Plagues (CBP) pertanyents a ERI-Biotecmed de la Universitat de València participen en un projecte de recerca europeu, VIROPLANT, destinat a la cerca de nous agents virals i a la seua optimització, amb els quals fer front a diferents malalties de les plantes. Mitjançant l'ús de les noves tecnologies de seqüenciació d'ADN i estudis de camp, investiguen productes per al control de plagues que siguen més respectuosos amb el medi ambient.

    VIROPLANT, recentment concedit en el marc del programa H2020 de la Unió Europea, compta amb un pressupost que supera els 3 milions d'euros i la participació de grups de recerca de diferents universitats i centres de recerca europeus, així com d'empreses dedicades al registre i producció d'agents de control biològic.

    La labor del grup de la Universitat de València, liderada pel professor del Departament de Genètica Salva Herrero, se centrarà en la reducció en l'ús d'insecticides químics mitjançant la cerca i avaluació de nous virus per al control d'insectes plaga, així com d'insectes vectors d'altres patògens que afecten als cultius.

    Segons el professor de la Facultat de Ciències Biològiques, "encara que els virus tenen mala publicitat a causa del gran nombre de malalties i pandèmies que provoquen, existeixen una gran quantitat d'espècies virals totalment innòcues per a l'home i que juguen un paper essencial en els ecosistemes". Salva Herrero aposta per, mitjançant el coneixement d'aquests virus i les seues interaccions amb els seus hostes, "domesticar-los per al seu ús en aplicacions tan diverses com el control de malalties infeccioses, la teràpia gènica o la producció de proteïnes recombinants d'interés biomèdic".

    A part de l'objectiu que portarà avant el grup de la Universitat, altres metes del projecte europeu VIROPLANT per als pròxims tres anys són la cerca de nous virus bacterians (bacteriòfags) per al control de malalties provocades per bacteris, així com la cerca de micovirus com a agents de biocontrol de diferents malalties provocades per fongs i reduir així l'ús de fungicides en l'agricultura.

    L'equip de la Universitat de València, porta més d'una dècada dedicat a la identificació de nous agents virals per a combatre els insectes plaga, al mateix temps que estudia la interacció d'aquests virus entomopatògens amb els seus hostes amb la finalitat de millorar el seu ús en el control de plagues agrícoles.

    Pujar