El Parc de Desembocadura avança: el jurat comença a deliberar sobre 17 propostes
L'alcalde, Joan Ribó, ha remarcat que l'objectiu aquest nou parc és “desenvolupar una façana marítima més verda i blava”
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit este dimarts la primera de les reunions del jurat del concurs internacional de projectes per a crear el Parc de Desembocadura, que haurà de seleccionar un màxim de cinc i un mínim de tres propostes entre les 17 que s'han presentat. L'Ajuntament ha acollit este matí la sessió de constitució del jurat, que compta amb representació de l'Ajuntament, de la Generalitat, de l'Autoritat Portuària, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de València, dels col·legis territorials d'arquitectes i d'enginyers de València, així com de reconegudes professionals com Beth Galí i Inés Novella.
La Junta de Govern Local va aprovar les bases del concurs el mes de maig passat. Els equips participants han elaborat les seues propostes sobre un àmbit d'actuació que arriba a les 25,3 hectàrees, des del pont de L’Assut de l’Or fins a Natzaret, en un projecte que suposarà una inversió de 35 milions d'euros. L'equip seleccionat s'encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase: les 9,3 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 15 milions d'euros, dels quals l'Autoritat Portuària aportarà 13,5 milions.
Després d'una primera fase de presentació de sol·licituds (en la qual es van admetre 19 equips), s'ha realitzat la presentació de les propostes, amb 17 equips presentats. Una vegada constituït el jurat, este haurà de seleccionar un màxim de cinc propostes i un mínim de tres. El termini és de 30 dies hàbils des de la finalització de presentació de les propostes, que va acabar el 30 de setembre, encara que el jurat té la potestat d'ampliar el termini si així ho considera. Una vegada conclòs este procés, s'exposaran les propostes seleccionades perquè la ciutadania puga fer arribar les seues observacions, com es va fer en el concurs de la plaça de l'Ajuntament.
Formen part de l'equip que haurà de decidir el concurs l'arquitecta-paisatgista Beth Galí, l'arquitecta experta en perspectiva de gènere Inés Novella, el representant de l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Julio Moltó; un enginyer o enginyera de Gestió del Territori en representació de l'Autoritat Portuària de València (en la sessió de hui ha participat el president, Aurelio Martínez), representants dels servicis municipals implicats (Projectes Urbans, Cicle Integral de l'Aigua, Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins Singulars o Servici de Jardineria Sostenible), tècnics de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, així com del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports. De fet, per primera vegada, un representant veïnal forma part d'un jurat d'estes característiques.
Una façana marítima més verda i blava
L'alcalde, Joan Ribó, ha remarcat que l'objectiu del Parc de Desembocadura i del concurs d'idees que el precedix és “desenvolupar una façana marítima més verda i blava”. De fet, abans de la reunió del jurat, Ribó s'ha reunit amb l'arquitecta i paisatgista Beth Galí, amb qui ha conversat sobre les possibilitats que este projecte té per a València, i sobre la importància de la naturalització de l'entorn en la vida de les persones.
Beth Galí és una arquitecta i paisatgista coneguda internacionalment pels seus projectes, especialment ideats per a afavorir l'ús ciutadà de l'espai públic. Són exemple del seu treball en este sentit la remodelació dels carrers Patrick Street i Gran Parade de la ciutat de Cork (Irlanda, 1999), els carrers del centre històric de s´Hertogenbosch (Holanda, 1993-98), de Roermond (Holanda, 1995-98) i de Dublín (Irlanda, 2002), o els espais urbans de Piet Smith, en el port de Rotterdam (Holanda, 1996) –per als quals dissenya l'aparcament de bicicletes Bici Línia–.
A Espanya ha realitzat projectes com el parc de Zafra a Huelva (1994), el centre comercial Fòrum Salamanca d'esta ciutat (1999), el Campus Audiovisual de Poble Nou (2000), la Biblioteca Joan Miró (1990) i la Zona de Baños del Fòrum 2004, estos últims a Barcelona.
El projecte del Parc de Desembocadura engloba en total quatre àrees en una única actuació paisatgística, que suposarà una solució per als últims trams del Jardí del Túria, i que connectarà amb els sector urbanístics de França, Ciutat de les Arts i les Ciències, Moreres-II, Cocoters i Grau.