elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ornitòlegs europeus analitzen a València els impactes del canvi global sobre les poblacions d'aus

Ornitòlegs europeus analitzen a València els impactes del canvi global sobre les poblacions d'aus

    Una trentena de Ornitòlegs europeus es reuneixen en la Universitat de València per a analitzar els impactes del canvi global sobre les poblacions europees d'aus. Serà del 7 al 10 de novembre en l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE). Les Jornades se celebren en el context de la Xarxa CRONOBIRD, coordinada per Emilio Barba (ICBiBE) i finançada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

    El canvi global és una realitat instal·lada definitivament en la nostra societat. Els seus principals motors són l'alteració o la pèrdua de l'hàbitat natural, el canvi climàtic, la introducció d'espècies invasores, la sobreexplotació de recursos naturals i la contaminació atmosfèrica, terrestre i aquàtica.

    El paper de la ciència davant aquests canvis és oferir a la societat resultats contrastats i avaluats per especialistes sobre els principals impactes en diferents sectors, incloent aquells relacionats amb la biodiversitat. A més de les conseqüències morals o ètiques de la pèrdua d'espècies o ecosistemes, la deterioració de la qualitat ambiental suposa efectes negatius directes i indirectes sobre la salut i benestar de la població humana. Per això, la recerca sobre els mecanismes de resposta de la biodiversitat al canvi global recent és imprescindible a l'hora de predir futurs escenaris i plantejar solucions viables.

    Entre els eucariotes terrestres, les aus són un dels grups zoològics més utilitzats com a indicadors del canvi ambiental, per permetre el seguiment de les poblacions a llarg termini, en ocasions amb individus marcats. La col·laboració de milers de voluntaris en innombrables projectes dins aquest camp fa que l'Ornitologia siga una disciplina pionera en la detecció dels canvis ambientals i en la determinació dels seus efectes.

    Les Jornades que organitza la Xarxa CRONOBIRD a València, del 7 al 10 de novembre, són un clar exemple d'açò. Destacats ornitòlegs de diferents països europeus analitzaran els impactes del canvi climàtic, la fragmentació d'hàbitats, la urbanització o la contaminació lumínica i acústica, entre uns altres, sobre la genètica, la fisiologia, el comportament, la distribució, i la demografia de les aus.

    Durant els quatre dies que duren les Jornades, es presentaran 22 comunicacions orals, i s'impartiran quatre tallers. Encara que la majoria d'aquestes activitats estan dirigides als investigadors inscrits en les Jornades, es realitzaran algunes conferències obertes als membres de l'Institut Cavanilles i una matinal oberta al públic (https://www.uv.es/gpremsa/cartel%20Cronobird%202017.pdf). Aquesta se celebrarà el dimecres 8 de novembre en el Saló d'Actes de la Biblioteca de Ciències "Eduard Boscà" (campus de Burjassot-Paterna).

    La Xarxa Temàtica CRONOBIRD integra a nou grups de recerca de diferents universitats i institucions espanyoles (Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat de Granada, Museu Nacional de Ciències Naturals, Museu de la Ciència de Barcelona i Estació Biològica de Doñana). Inclou especialistes en cant dels ocells, coloració del plomatge, immunitat, parasitisme, demografia i reproducció, entre unes altres, que treballen amb diferents espècies en diversos hàbitats mediterranis representatius, la qual cosa permet un enfocament multidisciplinari.

    Pujar