La UV organitza la I Conferència d’experts sobre el canvi climàtic i territori en el Mediterrani ibèric
Més de 70 especialistes es reuneixen en La Nau per a analitzar l’escalfament global i emetre recomanacions
Les conclusions es presentaran a les Corts Generals i als Parlaments
La Universitat de València organitza els pròxims dies 30 i 31 de gener en el Centre Cultural La Nau la primera conferència científica sobre la relació entre el canvi climàtic, els usos i la gestió del territori al Mediterrani ibèric. Més de 70 especialistes de les principals universitats i centres de recerca de Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Múrcia i Andalusia es reuniran en la UV amb la finalitat de presentar evidències sobre les causes i els efectes de l’escalfament global i així analitzar estratègies i emetre recomanacions a les Corts Generals i als Parlaments autonòmics. El propòsit: que aquesta trobada siga el primer d’una sèrie de reunions que es realitzaran cada dos anys en diferents universitats del Mediterrani espanyol.
Coordinat pel catedràtic emèrit de Geografia Humana la UV, Joan Romero i la catedràtica de Geografia Física de la UV, Ana Camarasa, a petició de la rectora, Maria Vicenta Mestre, aquesta primera conferència s’estructura entorn de sessions acadèmiques que podran ser seguides per la ciutadania en directe a través d’aquest enllaç: http://tv.uv.es. Cada jornada es podrà recuperar amb posterioritat a través de la plataforma MediaUni i el canal YouTube de la UV.
La I Conferència d’Experts sobre canvi climàtic i territori al Mediterrani Ibèric serà inaugurada, per la rectora, el dijous 30, a les 9.30 hores, a l’Aula Magna. Després d’aquesta, al llarg de tot el dia, se succeiran les taules rodones d’especialistes, que analitzaran els efectes i les estratègies aconsellables en grans temes com l’escalfament global, l’aigua com a recurs i com a risc (sequeres i inundacions), el fenomen de la desertificació, els incendis forestals, les dinàmiques costaneres, els episodis extrems, l’ordenació de territori, les solucions hidràuliques, els sectors productius més afectats, la gestió de riscos, governança, educació a les ciutats... Les sessions del divendres se celebraran en horari de demà. Tot el programa al complet pot consultar-se ací: https://links.uv.es/1DRDpPi
Cada bloc comptarà amb un ponent que, al seu torn, coordinarà a diversos especialistes que contribuïsquen tant en la síntesi de la presentació de la conferència com en l’elaboració de recomanacions. Cada àrea temàtica presentarà un pla d’actuació a curt, mitjà i llarg termini d’un total de 5-7 mesures concretes. Al seu torn, els directors del congrés elaboraran, juntament amb els ponents de les àrees temàtiques, una proposta de conclusions i recomanacions que serà presentada i debatuda pel ple de la trobada. La rectora remetrà aquestes mesures als parlaments de Catalunya, Balears, C. Valenciana, Múrcia i Andalusia, així com a les Corts Generals (Congrés i Senat).
Els organitzadors d’aquesta trobada consideren que els països riberencs de la UE i de la Ribera Sud afronten desafiaments similars. Per aquesta raó, proposarà que, en pròximes edicions de la Conferència d’experts, investigadors d’universitats i centres de recerca del conjunt de la conca mediterrània es puguen incorporar als treballs.
La jornada és organitzada per la UV, a través de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, i compta amb la col·laboració de la Fundació General de la Universitat de València, Caixa Popular i el suport econòmic del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació.