elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Operació 'Beluga': Salven a dos animals de la guerra d'Ucraïna i els porten a València

Operació 'Beluga': Salven a dos animals de la guerra d'Ucraïna i els porten a València
    MÉS FOTOS
    Operació 'Beluga': Salven a dos animals de la guerra d'Ucraïna i els porten a València - (foto 2)

    Especialistes en mamífers marins de l'Oceanogràfic de València i dels aquaris americans de Geòrgia Aquarium i SeaWorld, han dut a terme un arriscat operatiu internacional per a rescatar amb èxit dos belugues del Delfinari NEMO de Khàrkiv, a Ucraïna, i traslladar-les a l'aquari valencià.

    Khàrkiv, devastada per la guerra, suporta bombardejos freqüents a menys d'un quilòmetre de distància de l'aquari NEMO. Esta ha sigut una operació de rescat molt complexa que ha implicat nombrosos desafiaments i ha requerit cooperació internacional.

    Els animals, un mascle de 15 anys anomenat Plombir i una femella de 14 anys anomenada Miranda, han arribat a l'Oceanogràfic de València durant la nit del 18 de juny en unes condicions de salut delicades després d'un llarg viatge des de la zona de conflicte.

    L'evacuació de les belugues va començar amb un trajecte de 12 hores per carretera des de Khàrkiv fins a Odessa. A Odessa, els cuidadors ucraïnesos es van reunir amb els equips de l'Oceanogràfic, de Geòrgia Aquarium i de SeaWorld, els qui van realitzar els primers controls veterinaris. Després de la revisió mèdica, van reprendre el viatge fins a la frontera amb Moldàvia. La col·laboració de l'Oficina de la Unió Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) va ser crucial per a agilitzar el pas fronterer i reduir el temps de nafrada a l'aeroport de Chisinau a Moldàvia.

    Un avió, especialment noliejat per a les belugues i en el qual van viatjar sis experts internacionals en cuidat animal, ha completat amb èxit el seu trasllat fins a València després de cinc hores de vol.

    A la seua arribada, el director general de Medi natural i Animal de la Generalitat Valenciana, Raúl Mèrida, ha rebut a l'equip de rescat i les belugues han sigut traslladades ràpidament a l'Oceanogràfic en dos vehicles terrestres de gran grandària.

    El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha destacat que “este rescat, que s'ha realitzat en una situació d'extrem perill, constituïx una fita històrica a nivell mundial en matèria de protecció animal.”

    El president ha ressaltat també que “és un honor que l'Oceanogràfic compte amb dos noves belugues que han sigut rescatades de l'horror de la guerra a Ucraïna i han viscut una difícil situació en els últims mesos, i que els grans professionals que té l'Oceanogràfic treballaran intensament perquè es recuperen”.

    L'Oceanogràfic és el major aquari d'Europa i l'únic del continent que compta amb belugues en les seues instal·lacions. A més, és el centre de conservació marina més pròxim a Ucraïna i està acreditat pels organismes internacionals més rigorosos en matèria de benestar animal.

    "La guerra a Khàrkiv ha provocat escassetat d'aliments, energia i medicaments. Amb això, l'aquari NEMO ha vist minvada la seua capacitat de garantir la màxima cura dels seus animals. Esta escassetat de subministraments tècnics ha complicat també la logística del rescat”, comenta el Dr. Daniel García-Párraga, director d'Operacions Zoològiques de l'Oceanogràfic de València.

    “Les belugues presentaven una condició corporal subòptima per a emprendre este tipus de viatges, però si hagueren continuat a Khàrkiv, les seues possibilitats de supervivència hagueren sigut molt escasses”, diu García-Párraga.

    Des de l'inici del conflicte a Ucraïna en 2022, el Delfinari NEMO ha evacuat diversos dels seus animals, incloses foques, lleons marins i dofins. Traslladar les belugues era una operació logística molt més complexa a causa de la seua grandària i necessitats tècniques específiques. Per això, esta operació ha requerit diversos mesos de preparació i la participació d'experts internacionals.

    "Quan la vida silvestre està en perill, sovint es recorre als aquaris i zoològics a causa de la seua experiència i habilitats en el cuidat animal. No és només el que fem, això és el que som. Aplaudisc als membres de l'AZA, a l'Oceanogràfic, Geòrgia Aquarium i SeaWorld, per reunir el millor equip d'experts en mamífers marins del món per a treballar amb l'aquari ucraïnés en el que, possiblement, és el rescat més complex mai realitzat", comenta Donen Ashe, president i director executiu de l'Associació de Zoològics i Aquaris (AZA).

    "Les complicacions han sigut immenses. Hem treballat incansablement per a identificar i minimitzar els riscos i protegir les belugues durant tot el viatge fins a València. El meu cor està amb els cuidadors ucraïnesos i el poble de Khàrkiv que va haver d'acomiadar-se de Miranda i Plombir. No ha sigut fàcil, però ha sigut el millor per a ells. Estic orgullós d'haver contribuït a ajudar-los", afig Dennis Christen, director sènior de benestar i comportament animal de Geòrgia Aquarium.

    "La salut i la seguretat de les belugues era la nostra prioritat i l'equip ha treballat en condicions subòptimes, com les carreteres en mal estat, les altes temperatures i els perills d'una zona de guerra activa”, comenta Keith Yip, especialista en cuidat animal de SeaWorld.

    "Els cuidadors ucraïnesos han mostrat un gran valor, i tot l'equip ha fet el possible per a garantir la comoditat i seguretat de les belugues durant la seua evacuació a València", afig Yip.

    Dos cuidadores ucraïneses estaran amb els animals durant les primeres setmanes per a facilitar la seua adaptació en l'Oceanogràfic. A més, un equip altament qualificat de veterinaris de l'aquari de València, al costat d'experts en nutrició i comportament animal, ajudaran les belugues a recuperar-se de les adversitats viscudes a Ucraïna.

    "Les belugues romandran inicialment en àrees que no són accessibles ni visibles al públic. Quan estiguen totalment recuperades i adaptades s'uniran a Kylu i Yulka, les belugues resident de l'Oceanogràfic de València. Estem molt agraïts a tots els que van participar en este rescat", conclou el Dr. García-Párraga.

    Pujar