Ocupació més rehabilitació, la suma positiva del Cabanyal
Els socialistes municipals i de Les Corts s'han reunit este dilluns amb veïns del barri per a informar-los de les inversions i conéixer de primera mà les seues reclamacions
A més, s'ha anunciat la posada en marxa d'un taller d'ocupació dirigit a la rehabilitació de les cases municipals en el barri
El Notting Hill de Londres o el Le Marais de París. És al que aspira a convertir-se el Cabanyal i la seua transformació comença ja la setmana que ve amb les primeres excavadores entrant en un barri que porta anys esperant tal moment. I amb eixa comparació han volgut mostrar els socialistes la seua "clara aposta" pels Poblats Marítims com una de les "principals potències" de la ciutat.
Així ho ha assegurat la portaveu del grup municipal socialista, Sandra Gómez, qui ha visitat el Cabanyal junt amb els regidors Maite Girau i Vicent Sarrià així com el Síndic socialista en Les Corts Valencianes, Manolo Mata, amb l'objectiu de conéixer la visió dels veïns: "Ens trobem amb el problema que la gent no s'ho creu encara", ha lamentat el Síndic socialista en declaracions davant dels mitjans de comunicació i a les portes d'un enclavament tan simbòlic i representatiu com el Mercat del Cabanyal.
Perquè encara queden les reticències veïnals després de tants anys d'esperances i promeses incumplides encara que els socialistes ho tenen clar: el que fa uns anys era una "guerra" entre govern local i oposició és ara ja un "armistici". "Les primeres batalles les comencem a guanyar en 2010 i les grans inversions estan ja a punt d'entrar en el Cabanyal", ha explicat Manolo Mata. I el canvi radical es veurà, preveuen els socialistes, en tres anys.
"No és un barri conflictiu, és un barri amb un conflicte"
I són tals les grans inversions que no hi ha cap municipi d'Espanya que tinga 60 milions d'euros previstos en la seua rehabilitació, ha recordat Mata sobre el pla ARRU. Grans pressupostos i una informació que es vol traslladar els veïns així com conéixer les seues demandes.
"Ens hem donat compte que quan l'Ajuntament subhasta cases només poden concórrer a elles els que tinguen els diners en metàl·lic perquè el banc no dóna préstecs per a alguna cosa que no es té encara". És l'exemple d'algunes de les necessitats que es detecten en el barri, tal com ha explicat Manolo Mata.
Esta previst que la setmana que ve, i després d'una sèrie de retards, comencen les obres del Pla Confiança que preveu destinar dotze milions d'euros a la reurbanització d'unes quantes zones. En definitiva, tornar la vida a un barri que "no és conflictiu" sinó més bé un barri "amb un conflicte", conclou el Síndic socialista.
Ocupació i rehabilitació, la suma del Cabanyal
Entre les inversions que es van a realitzar, la portaveu del grup municipal socialista i regidora d'ocupació ha anunciat la posada en marxa d'una oficina de 'Barris per l'ocupació'. Es tracta d'un taller d'ocupació de les vivendes municipals en què les persones parades podran formar-se i reciclar-se en la construcció, "i ho posaran en marxa amb les nostres pròpies vivendes municipals", ha explicat l'edil.
"El nostre districte té les taxes de desocupació per damunt de la mitjana i ací tenim una oportunitat fantàstica de generar ocupació. Posem en valor els dos principals pols que necessita este barri: ocupació i rehabilitació, una suma que només pot ser positiva", ha explicat Sandra Gómez.
El projecte, que pretén estar ja en marxa abans de juliol d'enguany, ha sigut impulsat per Regidoria de Formació i Ocupació de l'Ajuntament de València junt amb el departaments de l'administració autonòmica com el Servici Valencià d'Ocupació i Formació (Servef) i amb l'Associació de Constructors de la Comunitat Valenciana. Programes dirigits a tots els parats de la ciutat de València encara que situat en el "cor del Cabanyal" des d'on es coordinaran totes les escoles taller. "A més fem orientacions personalitzades, formació, agències de col·locació i altres programes dirigits als desocupats", ha explicat Gómez.