Obri a la ciutadania Àgora València, símbol de la Capitalitat Mundial del Disseny
Joan Ribó ha presentat les activitats previstes, i ha subratllat la voluntat del govern d'impulsar un centre permanent del disseny a la ciutat per a continuar projectant esta capitalitat a tot el món
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat este dijous en l'obertura d'Àgora València, l'edificació que simbolitza la Capitalitat Mundial del Disseny que la ciutat exercix este 2022. Tal com ha manifestat Ribó, “València compta ara amb un edifici que millora la vida de les persones gràcies al bon disseny. Una nau capitana del talent dels creatius valencians, que ens han convertit en Capital Mundial del Disseny”. L'acte d'obertura ha comptat amb la participació del director de la World Design Organization, David Kusuma; la presidenta de l'Associació València Capital Mundial del Disseny 2022, Marisa Gallén; i el director general de la Capitalitat, Xavier Calvo. L'alcalde ha donat a conéixer les propostes que es plantegen per a este espai que, ha assegurat, “ha de convertir-se en un Àgora de tots i totes, un centre de reunió, un espai i punt de trobada que enlluerne al món pel seu disseny, materials i construcció”.
El pavelló Àgora València ha sigut construït amb l'objectiu d'acostar la creativitat a la ciutadania i convertir-se en aparador del disseny valencià en este any en què la ciutat mostra al món tot el seu potencial creatiu. Es tracta d'una construcció modular de 350 metres quadrats de superfície, ideat per l'arquitecte i dissenyador valencià Miguel Arraiz, en col·laboració amb l'estudi d'arquitectura Arqueha Arquitectura i Urbanisme, també valencià. La instal·lació té unes dimensions en planta de 24 per 10 metres i una altura de 10 metres, i està feta amb vareta de fusta i ceràmica. El sostre, íntegrament en vareta, té un disseny ondulat que simbolitza les ones de la mar Mediterrània; i s'ha previst que s'il·lumine de nit a la manera dels fars que guien els vaixells al costat de la costa. Es tracta d'una instal·lació totalment sostenible, en la qual s'ha emprat un 50% de materials reciclats, la qual cosa ha permés estalviar fins a un 70% d'aigua, i que utilitzarà tecnologia led i de baix consum.
Tal com ha va anunciar l'alcalde en el seu moment, Àgora València serà l'epicentre de la programació de València Capital Mundial del Disseny 2022, i per a això, acollirà activitats per a tots els públics, disposarà d'una zona expositiva, i serà seu de trobades de professionals, empreses i entitats del sector. Una vegada es tanque l'any de la capitalitat, i atés que es tracta d'una estructura desmuntable i reutilitzable, la instal·lació serà traslladada a la Marina de València, on es localitzarà el futur District Design, el Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat.
Durant la presentació d'Àgora València, l'alcalde ha fet un repàs per la història de la plaça de l’Ajuntament, “fins al model actual amb els llocs de flors en l'exterior i, per fi, sense cotxes”. “Costa recordar –ha subratllat Ribó- que fa només fa dos anys va deixar de ser una rotonda per a vehicles motoritzats per a convertir-se en una plaça per a les persones. Una gran transformació sense volta arrere, com també ho és el model de ciutat que estem construint: amable, sostenible, saludable i innovadora”.
El director de la World Design Organization, David Kusuma, ha elogiat la bellesa del nou pavelló, “un espai únic -ha assegurat- al qual està mirant el món, i que serà un punt de referència i convergència i un símbol del ric llegat valencià”. Per la seua banda, la presidenta de l'Associació València Capital Mundial del Disseny 2022, Marisa Gallén, ha subratllat la necessitat de projectar al món des de València la importància del disseny en tots els àmbits. Finalment, el director general de la Capitalitat, Xavier Calvo, ha detallat l'ampli programa d'activitats i propostes que, des d'Àgora València, se suma al programa general de la capitalitat.
El programa arranca el pròxim dia 22
Àgora València ha afirmat Joan Ribó “compta molt del que som, amb una arquitectura que parla de la indústria valenciana a través de la seua ceràmica, de les ones de la mar a través del seu sostre, i que és, al seu torn, un homenatge a les nostres festes: Les Falles. Un lloc d'ombra i trobada, de comoditat i informació, on el seu disseny convida a fer-ho seu a tot el que passa”. Per això, ha estat concebuda com el centre neuràlgic estratègic del programa de València Capital Mundial del Disseny 2022, per a reforçar l'abast dels nombrosos projectes, exposicions, xarrades i trobades que transcorren dia a dia en tots els racons de la ciutat.
La programació arrancarà el dia 22 des de les 10.30 hores, amb la presentació i anàlisi del Codi Deontològic del Disseny READ, organitzat per la Xarxa Espanyola d'Associacions de Disseny; i a les 19.30 hores, el pavelló acollirà l'estrena del tràiler de la sèrie documental “Tocades”, una producció d'Anacaona Productions que recull entrevistes amb professionals creatius, artistes i artesans de les marques espanyoles més influents.
El programa, que va creixent mes a mes, oferirà també una activitat continuada per als més xicotets amb tallers infantils per a públic familiar en cap de setmana. També, jornades de debat al voltant de com el disseny millora la vida de les persones que reuniran tant especialistes com als propis ciutadans i ciutadanes que vulguen sumar-se a estes jornades. Trobades per a reflexionar sobre la transversalitat del disseny en àmbits tan dispars com l'urbanisme, l'ecologia, la projecció internacional, la imatge de la ciutat, el creixement sostenible o la internacionalització. Així mateix, una completa agenda d'activitats amb l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus acollirà alguns actes durant els mesos de juny i juliol per a reflexionar sobre el paper del disseny en l'àmbit del reciclatge i la retirada de residus. Tallers infantils, taules redones i altres activitats que posaran en valor el paper del disseny en l'àmbit de la sostenibilitat.
La programació en l'Àgora inclourà també col·laboracions amb altres entitats, com La Marina de València, que presentarà durant tots els dijous de juliol i agost proposades musicals i artístiques amb un cartell propi sota el títol “Els dijous a la Marina”. L'Àgora, serà, al seu torn, un espai de posada en valor de la creativitat valenciana, a través de trobades amb mitjans de comunicació, programes de ràdio en directe, presentacions de professionals o trobades més disteses. El dia 28, i sota el paraigua del seu projecte “The New Hàbitat”, APE Grup celebrarà en Àgora València una presentació i taula redona en les quals es debatrà sobre les tendències del disseny d'espais en la realitat postpandèmica.
29 de juny, Dia Internacional del Disseny, espectacle lluminós
El 29 de juny, Dia Internacional del Disseny Industrial per designació de la World Design Organization, Àgora València estrenarà l'espectacle lumínic a càrrec de Radiant Lab, que es repetirà cada capvespre. En esta ocasió, el dissenyador Ausias Pérez i l'artista Dano presentaran el seu projecte Letterism.
L'endemà, la companyia finlandesa Artek se suma a la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022 amb la projecció d'un documental sobre l'arquitecte finlandés Alvar Aalto, realitzat per la directora Virpi Suutari.
Finalment, en al·lusió a l'any de la capitalitat, 2022, el dia 22 de cada mes serà, a partir de juliol, un dia de trobada per a la ciutadania, les institucions i les persones professionals que, sota un mateix tema, podran debatre en les trobades “Disseny i ciutat” entorn de com el disseny millora la vida de les persones.