elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oberta la programació de l’Aula de Cinema de la Universitat de València

    Dos nous cicles de pel·lícules obrin la programació de l'Aula de Cinema de la Universitat de València d'enguany. La programació de gener del Col·legi Major Rector Peset, que es realitza tots els dimarts, estarà dedicada a la Guerra Civil, mentre que el Palau de Cerveró (els dijous) inicia el curs amb un cicle sobre la sexualitat i la diversitat funcional. Com és habitual en la programació de l'Aula de Cinema, totes les projeccions són gratuïtes, en versió original subtitulada, amb presentació i col·loqui.

    Hi havia una vegada una Guerra Civil

    Huit dècades després, la Guerra Civil Espanyola continua sent un territori abonat a la controvèrsia historiogràfica i al debat sobre la memòria. L'Aula de Cinema de la Universitat ha programat per a aquest mes de gener altre punt de vista de la guerra abordada des de un caràcter més simbòlic a través del cinema fantàstic i els seus peculiars codis de representació.

    El programa s'obri demà dimarts 10 de gener amb 'El espinazo del diablo' (Guillermo del Toro, 2001), en la qual un orfenat per a xiquets de la guerra és l'espai on habiten els fantasmes, reals i metafòrics. La següent sessió, el dimarts 17 de gener es projectarà 'Insensibles' (Juan Carlos Medina, 2012) altre film on els xiquets adquireixen protagonisme, en una història que barreja el present amb el fosc passat de la Guerra. En la sessió del 24 de gener es podrà veure 'El bosc' (El Bosc, 2012), en la qual Óscar Aibar barreja amb encert l'ambient rural amb el sobrenatural.

    Alguna cosa semblant succeeix en l'última sessió del cicle, el dimarts 31 de gener, amb 'El laberinto del fauno' (Guillermo del Toro 2006), una de les grans pel·lícules espanyoles de l'última dècada en la qual la lluita dels maquis que van perdre la Guerra serveix de context per al viatge iniciàtic d'una xiqueta que descobrirà el terror i les meravelles a parts iguals. Aquesta sessió especial tindrà lloc l'IES Lluís Vives i estarà presentada pels alumnes de 2º de Batxillerat, i estarà acompanyada d'una visita guiada al refugi de la Guerra Civil que alberga aquest centre.

    Cicle sobre la sexualitat i la diversitat funcional

    En una societat en la qual la sexualitat segueix sent en l'actualitat un tema tabú, encara ho és més quan es tracta de persones amb diversitat funcional. El cicle que l'Aula de Cinema dedica al gener en el Palau de Cerveró aborda aquesta temàtica.

    La programació començarà el dijous 12 de gener amb 'Yes, We Fuck!' (Antonio Centeno, Raúl de la Morena, 2015) un excel·lent documental que aborda la sexualitat en persones amb diversitat funcional a través de sis històries reals. El dijous 19 de gener es projectarà 'D'òxid i os' (De rouille et d'us, Jaques Audiard, 2012) un film francés que mostra la vida d'un refugiat que es fa càrrec del seu fill que pràcticament no coneix, i a qui la vida li canvia quan coneix a Stéfanie, una domadora d'orques que acaba de tenir un accident que quasi li costa la vida.

    Dijous 26 de gener serà el torn de 'Tras el cristal' (Agustí Vilaronga, 1986) una dura pel·lícula que situa al públic en la casa d'un fosc doctor que va arrabassar moltes vides en els camps de concentració nazis i que sofrirà la venjança d'aquells als qui va convertir en víctimes. El cicle finalitza el dijous 2 de febrer amb 'Hasta la vista' (Geoffrey Enthoven, 2011) una comèdia en la qual tres xics de al voltant 20 anys es proposen gaudir del sexe.

    Pujar