Novetats editorials, presentacions i una ViquiMarató en l’agenda del Magnànim per a la Fira del Llibre
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, dependent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, està present a la 52ena edició de la Fira del Llibre de València, que es celebra fins l'1 de maig. Els llibres del Magnànim es podran trobar tant a la seua caseta, la del Àrea de Cultura de la Diputació de València, com a la de l'Associació d'Editors del País Valencià. Entre els volums, alguns èxits recents com La idea del socialisme. Assaig d'una actualització, del filòsof de l'Escola de Frankfurt Axel Honneth, que el mateix autor va presentar a València el passat 30 de març; o Poesies i proses valencianes, del pare de la Renaixença valenciana, Teodor Llorente.
Els curiosos que s'acosten al punt de venda del Magnànim també trobaran títols com La violència política contra les dones (1936-1954). El cas de la privació de llibertat en la província de València, d'Antoni Simó i Ricard Camil Torres; Horts de tarongers. La formació del verger valencià, d'Adrià Besò; o Segrelles. Un pintor valenciano en Nueva York. 1929-1932, de Mireia Ferrer. I, a més, novetats editorials que acaben d'eixir de la impremta com ara Crònica de l'òpera representada a València (1936-1959). La Guerra Civil i la Postguerra o Juan Luis Vives. El humanista y su entorno.
L'esplendor de la taulelleria valenciana
Quant a les activitats programades per als propers dies en la Fira del Llibre, el divendres 21 d'abril, a les 19:00 hores, al Museu de Ciències Naturals de València, tindrà lloc la presentació de l'obra La taulelleria valenciana dels segles XVII, XVIII i XIX en la col·lecció de la Fundació La Fontana, d'Ignasi Gironés i Vicent Guerola, i que comptarà amb la presència de Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim. Durant la presentació, els assistents podran gaudir d'una representació virtual de la cuina de la casa dels Dordà, del segle XIX, en la que estaven presents gran part dels panells de taulells que es poden trobar al llibre.
La ViquiMarató del Magnànim
El Magnànim i la Viquipèdia uneixen esforços per ampliar els continguts de l'enciclopèdia online al voltant de la cultura i la literatura valenciana. Gràcies a la plataforma Amical Wikimedia i a Francesc Bort, viquipedista resident del Magnànim, tots aquells que ho desitgen podran participar en aquesta ViquiMarató completant i creant articles envers a Axel Honneth, Teodor Llorente, el Col·legi Major Lluís Vives o el Blasquisme, entre d'altres.
La trobada tindrà lloc al pati del Museu de Ciències Naturals de València, el diumenge 30 d'abril, des de les 11:00 fins a les 14:00 hores, i comptarà amb una sessió introductòria per a no iniciats en aquest tipus de viquitrobades. Tots aquells que s'animen a participar hauran de dur un ordinador o qualsevol dispositiu mòbil des del qual poder editar. La ViquiMarató s'emmarca dintre del ViquiConcurs del Magnànim, que es durà a terme del 20 d'abril al 15 de maig.
Joan Fuster i futbol
Per tancar la participació del Magnànim a la Fira, el dilluns 1 de maig, a les 12:00 hores també al Museu de Ciències Naturals, s'ha organitzat una presentació de les dues novetats de la Col·lecció Papers de Premsa, que dirigeix Emili Piera. D'una banda la reedició de Notes d'un desficiós, de Joan Fuster, un recull d'articles publicats per l'assagista de Sueca al setmanari Qué y Dónde, entre 1979 i 1984, que compta amb un pròleg de Nel·lo Pellicer i un epíleg del mateix Piera.
Per altra, també es presentarà La inteligencia en sus pies, una recopilació d'articles i cròniques esportives del periodista José Vicente Aleixandre i en el qual Emili Piera també s'ha encarregat de la selecció, les notes i el pròleg.