La nova Unitat Canina de la Policia Local entrarà en funcionament el pròxim mes d'octubre
El pròxim mes d'octubre entrarà en funcionament la Unitat Canina d'Operacions Policials de la Policia Local de València, que inicialment estarà integrada per quatre agents i quatre cans ensinistrats per a realitzar funcions de prevenció i detecció de menudeig de drogues i unes altres per a les quals siguen requerits. En el Ple, on ha sigut aprovada la creació d'esta nova unitat policial, s'ha acordat també acceptar les recomanacions del Sindic de Greuges sobre transparència i s'ha rebutjat deixar sense efecte i anul·lar l'acord de la Junta de Govern local pel qual no s'autoritzen alterme municipal de València ni el «bou embolat» ni el «bou en corda» i «bou ensogat».
A la moció inicial de la regidora María Jiménez, de Ciutadans, s'ha incorporat una proposta alternativa d'acord presentada per la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, que ha precedit a la votació unànime de tots i totes els integrants de la Corporació Municipal a la creació de la Unitat Canina d'Operacions Especials «amb dotació econòmica en mitjans físics i econòmics».
Jiménez ha assenyalat que «cost de la seua creació és assumible», mentre que Alberto Mendoza, del Grup Popular, s'ha referit al fet que «és complicat crear una unitat canina, però qualsevol cosa que siga per a millorar la Policia local anem a estar a favor».
Menguzzato ha dit que «el Govern de la Nau proporciona tot el material que necessita la Policia Local i que no van tenir quan governaven vostès», i ha explicat que «com a fruit de la reorganització d'efectius hem pogut disposar de quatre agents que, amb quatre gossos, tindran com a objectiu principal la detecció del menudeig de drogues en parcs i el consum». Menguzzato ha agraït el suport unànime a la proposta, «més enllà de qui haja sigut la primera a realitzar-la».
La moció de Beatriz Simón, del Grup Popular, per a instar al compliment de les recomanacions del Síndic de Greuges sobre transparència en l'Ajuntament, Organismes Autònoms, sector públic empresarial i fundacions municipals ha sigut aprovada sense debat després que la proponent haja acceptat la incorporació a la proposta d'algunes consideracions per part de representants del Govern de la Nau
BOU EMBOLAT
El rebuig a la proposta del Grup Popular per a anul·lar i deixar sense efecte l'acord de junta de govern de juny de 2016 en virtut del com no s'autoritzaven en el terme municipal València la modalitats bous al carrer i s'acordava la no cessió d'espais públics per a la celebració d'este tipus de festejos, ha estat precedit per un polaritzat debat i quatre intervencions des de la llotja del públic igualment polaritzades. La moció d'Eusebio Monzó, defensada per Cristóbal Grau, s'ha debatut conjuntament, encara que amb votació separada, amb una proposta similar presentada per la Junta Municipal Pobles del Nord, de recent creació. El resultat de l'escrutini ha sigut el mateix en tots dos casos
Primer ha parlat un representant de la penya taurina «El Carpesano» que ha acusat de «prohibicionista» al Govern de la Nau. En el mateix sentit s'ha pronunciat un altre de la penya «El ferratge», mentre que les dues següents intervencions, d'una representant de l'associació de veterinaris AVATMA i un altre de la societat protectora d'animals Anima Naturalis han tingut un caràcter totalment oposat. «El foc provoca pànic en qualsevol animal, falta d'oxigen i lesions musculars», ha dit la primera, mentre que la representant d'Anima Naturalis ha reiterat el maltractament animal en eixe tipus de festejos i ha animat al govern de la ciutat «a eliminar les corregudes de bous»
Cristóbal Grau ha afirmat que «El Partit Popular és l'única força política que té clara la seua posició», per a afegir que amb este debat «també se li posa la punta a un òrgan de recent creació, la nova Junta Municipal, mentre en este mateix moment hi ha altres pobles governats per Compromís que estan celebrant els festejos taurins». Narcís Estellés , de Ciutadans, ha dit que en el seu partit «mai hem estat a favor de les prohibicions, estem a favor del diàleg i pensem que no es poden eliminar tradicions per imposicions política».
Glòria Tello, regidora de Benestar Animal, ha recordat que «per tercer any consecutiu porten al Ple pràcticament la mateixa moció», abans d'afirmar que «una tradició no pot justificar un maltractament», de parlar de «dolor innecessari» i citar al Papa Francisco quan afirma que «tot acarnissament contra qualsevol criatura és contrària a la dignitat humana». Ha afegit que «el del bou embolat és un tema que mou sentiments i emocions. Respectem a totes les persones però hem de ser coherents amb el nostre ideari i amb el que aprovem en Junta de Govern».
A més d'una interpel·lació de Fernando Giner a Roberto Jaramillo, sobre el Pla Jove, en la part final del Ple s'ha rebutjat la urgència de dues mocions, la primera de Ciutadans sobre el mural d'Elías Taño. Pilar Soriano ha afirmat rotundament que «ja no existeix i no hi ha cap urgència». La regidora de Parcs i Jardins ha fet una reflexió sobre «el dret a expressar i difondre lliurement els drets i opinions», i «en contra de la censura prèvia, tant per a les opinions que ens agraden com para les que no ens agraden. El mur serà netejat perquè, com passa amb totes les parets i murs d'esta ciutat, quan s'embruten es netegen. Per tant, vist que no existeix cap rastre del missatge del mural original, i sabent com saben que es netejarà eixa paret, no hi ha cap urgència que done motiu a la seua moció».
També amb rotunditat s'ha pronunciat Sandra Gómez sobre la segona moció la urgència de la qual es plantejava, relativa a l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez. La regidora ha acusat a Ciutadans de mentir en la seua proposta i de posar-se de perfil en relació a altres casos de presumpta corrupció. «Vostès van votar en el Congrés dels Diputats per a protegir al president del Partit Popular, Mariano Rajoy. Fan demagògia i depèn de les sigles tenen una actitud o una altra».