elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La nova temporada de Super·lab comença amb una programació d'avantguarda en música experimental i audioart

La nova temporada de Super·lab comença amb una programació d'avantguarda en música experimental i audioart
  • El projecte vol democratitzar i divulgar el coneixement dels nous corrents de producció musical i ús de tecnologia i innovació en creacions artístiques

Dijous passat 19 de setembre va començar la nova temporada de Super·lab, el cicle d'activitats i actuacions en directe vinculat a Super·Sonic: Col·lecció Francisco López de Música Experimental i Àudio Art, organitzat per Sono·lab. Este laboratori d'investigació sonora, impulsat per l'Ajuntament de València dins de l'estratègia València Innovation Capital, es dedica a l'experimentació musical i a l'ús de noves tecnologies per a la creació i producció sonora.

Super·lab, que se celebra cada tercer dijous del mes en l'edifici de Las Naves, ha oferit des de la creació al febrer una plataforma per a artistes nacionals i internacionals que exploren la relació entre so, tecnologia i imatge. Després d'una primera temporada amb noms com Susan Drone, Edu Comelles, Javier Piñango i Reinhold Friedl, este nou cicle continuarà ampliant els límits de la creació sonora, consolidant València com un referent en l'escena de la música experimental.

En la primera cita de la temporada, el 19 de setembre, es va presentar el llibre “Un curtcircuit formidable: Dels Kinks a Merzbow. Un continuum del soroll”, del periodista cultural Oriol Rosell. L'obra recorre la història del soroll en la música popular, des del rock distorsionat dels Kinks fins a gèneres com el black metall, el japanoise i la música industrial, en una anàlisi del soroll com a mitjà d'expressió artística i resistència cultural.

A l'octubre, el cicle Super·lab s'emmarca dins del festival d'art digital, ciència, tecnologia i música VOlumens, amb l'actuació de Cellule d'Intervention METAMKINE, el dia 18 d'octubre en el Teatre El Musical. Este col·lectiu francés, que investiga la relació entre imatge i so, oferirà una experiència sensorial única combinant projeccions de cinema en directe i sons electroacústics. Amb més de tres dècades de trajectòria, METAMKINE ha revolucionat el concepte de performance audiovisual, portant-lo a festivals i espais d'art contemporani a tot el món. Però, a més, esta col·laboració amb VOlumens s'estén al 17 d'octubre amb la presentació de l'Atles Sonor de la Universitat Politècnica.

El dia 7 de novembre, la sèrie d'esdeveniments continuarà amb la presència d’Illusion of Safety, el projecte estatunidenc de Daniel Burke, pioner en la música industrial i l'art sonor. Amb més de 40 llançaments al llarg de la seua carrera, Illusion of Safety s'ha destacat per explorar el collage sonor, les gravacions de camp i la desconstrucció de gèneres com el pop industrial i el soroll digital, creant experiències immersives que transcendeixen els límits de la música convencional.

I la temporada culminarà amb un concert el 19 de desembre, l'artista del qual serà confirmat en les pròximes setmanes.

Paula Llobet, regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, subratlla que “amb Sono·lab i el cicle Super·lab estem enfortint el paper de València com a ciutat de la innovació tecnològica aplicada a les arts sonores. Este laboratori és un clar exemple de com València Innovation Capital impulsa la fusió entre tecnologia i creativitat, generant noves formes d'expressió artística i ús d'alta qualificació. L'ús d'eines emergents demostra que la tecnologia pot ser un motor no sols per al desenvolupament econòmic, sinó també per a la transformació cultural”.

Sono·lab continuarà sent un punt de referència esta tardor, no només amb el cicle Super·lab, sinó també amb l'exposició Super·Sonic, que obrirà les seues portes el 28 de novembre. Esta mostra estarà formada per peces de la Col·lecció Francisco López, una de les majors compilacions de música experimental i audioart a nivell global. A més, l'exposició es complementarà amb instal·lacions tecnològiques immersives que convidaran el públic a experimentar la música de noves formes. Super·Sonic és una part fonamental del treball de Sono·lab, l'objectiu del qual és democratitzar l'accés als corrents musicals més avançats.

Igualment, el laboratori seguirà amb les activitats en el plató de pòdcasts, disponible per a tot l'ecosistema valencià, i al novembre participarà en el VIBEZ Festival amb tallers i demostracions de creació musical en realitat virtual.

Amb esta programació, Sono·lab consolida el seu paper com a epicentre de l'experimentació sonora, impulsant València com una ciutat innovadora i creativa en l'àmbit de la música i la tecnologia.

València Innovation Capital

La estratègia València Innovation Capital de la Regidoria d'Innovació pretén fomentar una ciutat dinàmica, diversa i creativa que siga el pol d'innovació tecnològica de referència del Mediterrani. Esta estratègia promou la col·laboració publicoprivada, ser catalitzadora de l'ecosistema d'innovació i emprenedoria tecnològica de la ciutat i cerca generar ocupació de qualitat i d'alta qualificació a València.

València Innovation Capital aposta per resoldre els problemes reals de la ciutat amb una innovació pròxima que siga efectiva i tinga un impacte directe en la vida de les persones.

Pujar