Una nova publicació municipal recupera parte de la memòria de la València de finals del segle XVIII i principis del XIX
L'Ajuntament publica l'obra Dietari de Tadeo Insa (València, 1773-1837)
La Regidoria d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals ha publicat Dietari de Tadeo Insa (València, 1773-1837), una obra que reviu successos i actes esdevinguts a València entre finals del segle XVIII i el primer terç del XIX des de la perspectiva personal d'un personatge anònim. Així, este exemplar, impulsat pel doctor en Història Contemporània de la Universitat de València Germán Ramírez Aledón, recobra part de la memòria de la ciutat a través d'anotacions realitzades pel citat Tadeo Insa en un quadern manuscrit.
El regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha presentat hui esta nova publicació municipal i ha recordat que el citat quadern inèdit en la seua major part, va estar en poder de Teodor Llorente, qui parlava de “un document descosit i maltractat, de fulles de foli i lletra gargotejada i descolorida”.
“Les experiències i emocions personals fan que la història siga més accessible i ens permeten connectar amb les persones del passat”, ha afegit l'edil després de detallar que en el diari recuperat es descrivien festes, esdeveniments notables i recepcions reals que es combinaven, per exemple, amb el recompte de les execucions públiques que tenien lloc a la ciutat en places i espais oberts (les places del Mercat o de Santo Domingo, l'actual de Tetuan; els Plans del Remei o de la Saïdia; i el voltant de l'antiga Ciuta Vella”.
José Luis Moreno ha destacat “la importància de recuperar perspectives personals de diferents fets històrics que ens ajuden a comprendre el passat i ens enriquix la història”.
Les anotacions de Tadeo Insa, “efectuades per una mà no gaire destra en l'escriptura”, han sigut recopilades per Germán Ramírez Aledón, autor d'altres obres recents com, per exemple, La Il·lustració catòlica davant la crisi de l'Antic Règim a Espanya: Joaquín Lorenzo Villanueva i Astengo (2021) o el poema El somni [1831] de Vicent Salvà (2024), a més de diversos articles sobre la seua vida i obra.