‘Nits de Cinema’ de la UV projecta a La Nau un cicle de pel·lícules sobre l'estiu i inicia altre sobre cinema mut, amb música en viu
Nits de Cinema’ de la UV obri les portes el 9 de juliol al Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de la València. El cicle cinematogràfic d'estiu organitzat per l'Aula de Cinema de la Universitat es durà a terme durant nou dies, a les 22 h, amb projeccions d'entrada gratuïta adreçades al públic general. Enguany s'exhibirà una sèrie de llargmetratges sobre l'estiu al cinema que, amb el títol ‘Sea, Sex & Sun’, oferiran diverses històries ambientades en l'època estival. Pel·lícules de distints períodes, gèneres i països desfilaran per La Nau en versió original subtitulada.
La directora del Servei de Cultura Universitària, Adela Cortijo, detalla la programació d'enguany, que s'inaugurarà amb Jaws (Tauró), el film de Steven Spielberg que va revolucionar en 1975 el cinema comercial. Aquesta cinta, connectada amb el suspens de Hitchcock amb un tauró quasi inexistent, suggerit pel famós tema musical inquietant creat per John Williams, servirà per a obrir boca i submergir els espectadors en el plaer de gaudir-lo en pantalla gran. L'endemà, segons explica la responsable, es podrà veure Sundown (2021), del mexicà Michel Franco, amb Tim Roth i Charlotte Gainsbourg. Una pel·lícula en la qual el protagonista, una sort de Meursault perdut a Acapulco, decideix aïllar-se socialment entre el sol, la mar i l'arena.
Dijous, 11 de juliol es projectarà Conte d’été (Conte d'estiu, 1996) d'Éric Rohmer, cineasta emblemàtic de la Nouvelle Vague, forma part de la tetralogia o el cicle de les estacions –puntualitza Adela Cortijo. L'estiu és un dels períodes favorits d'aquest director –Le genou de Claire (1970), Pauline à la plage (1983)– perquè els seus personatges puguen embolicar-se en converses interminables sobre l'amor i la vida, en aquests períodes d'oci. Divendres 12 continuarà el cicle amb Été 85 (Verano del 85, 2020), és obra de François Ozon, hereu de Rohmer, que hi recrea amb nostàlgia el desig adolescent en els estius dels anys 80. Amb The long, hot summer (El llarg i càlid estiu, 1958), adaptació lliure de Martin Ritt de relats de Faulkner, que es podrà veure dissabte 13, canviarem d'estètica cap al blanc i negre –continua explicant la directora– «i ens amerarem amb la transpiració de Paul Newman, emulant la de Brando en Un tramvia anomenat desig». El diumenge 14, amb la pel·lícula Do the Right Thing (Haz lo que debas, 1989) de Spike Lee, sentirem la pujada de tensió, violència, racisme i temperatura en un barri marginal de Brooklyn. El 15 de juliol, A Bigger Splash (2015), de Lucca Guadagnino, acaba el cicle estival amb un remake o revisió estètica, temàticament intel·ligent i actualitzada, de La Piscine (1969), de Jacques Deray, –conclou la responsable.
‘Nits de Cinema’ de la UV tancarà amb brillantor el 17 de juliol, amb El gabinet del doctor Caligari (1920), referent de l'expressionisme alemany que ha exercit una enorme influència en nombrosos cineastes, com ara Tim Burton o Martin Scorsese. L'exhibició d'aquest clàssic de la història del cinema, de Robert Wiene, s’acompanyarà de música original en directe, composta i interpretada per Tránsito Sonoro, duo de música electrònica i clarinet format per Bartolomé Llorens i Alberto Trabajos.
El responsable de l'Aula de Cinema de la Universitat de València, Manuel de la Fuente, ha destacat que aquesta iniciativa inaugura el cicle ‘En mut i en directe’, amb projeccions periòdiques de films clàssics silents, ja que «l'Aula de Cinema vol parar atenció a un període, el del cinema mut, que va crear la gramàtica del llenguatge audiovisual, que s’ha emprat des de l'època clàssica fins a les sèries televisives actuals». A més a més, ha assenyalat que el cicle ‘Sea, Sex & Sun’, títol pres de la cançó de Serge Gainsbourg, «ret homenatge a la història de l'aula, a la creació de Nits de Cinema en 2008, cicle inaugurat llavors amb una edició que explorava, amb pel·lícules diferents, la relació entre el cinema i l'estiu».
Les projeccions de ‘Nits de Cinema’ que acollirà el Claustre de La Nau del 9 al 17 de juliol començaran a les 22 h, amb entrada lliure i aforament limitat. Hi haurà sessions introductòries a càrrec de crítics i professors universitaris, per a situar les claus contextuals i analítiques de cada llargmetratge.
El cartell d'enguany és obra de Cachetejack, el duo d'il·lustradores integrat per Nuria Bellver i Raquel Fanjul. L'acolorit cartell reflecteix l'associació del cinema estival gaudit a l'aire lliure amb les sensacions associades a l'estiu de plaer, erotisme i contacte amb la naturalesa. Segons les il·lustradores, «aquest cartell ens recorda que prendre's un temps per a desconnectar del món digital i ser present amb l'altre i amb la naturalesa, ens ajuda a fruir i trobar un moment de pau, de serenitat i gaudi dins nostre. A centrar-nos en el que de veritat importa i aprendre cada dia a celebrar la vida», conclouen.