elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els ninots indultats infantils entre 1963 i 1996 s'incorporen a l'Inventari de l'Ajuntament de València

Els ninots indultats infantils entre 1963 i 1996 s'incorporen a l'Inventari de l'Ajuntament de València
  • La Junta de Govern Local aprova la declaració de propietat municipal de les peces salvades del foc per votació popular

Els ninots indultats dels monuments fallers infantils plantats entre 1963 i 1996 tindran tots els seus papers en regla; des de les figures de Gepetto i Pinotxo de l'antiga comissió de Sant Vicent-Falangista Esteve fins a ‘La nadala de Sebastià’ de la falla Sapadors-Vicente Lleó. La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres la declaració de propietat municipal d'estes peces, que custodia actualment el Museu Faller i que formen part del patrimoni festiu de la ciutat. A partir d'este moment, els ninots que es van salvar del foc per decisió popular s'incorporaran amb tot el dret a l'Inventari General de Béns i Drets Reals de la Corporació, que en la seua última actualització té un valor de més de 3.700 milions d'euros.

L'integració en l'inventari de la ciutat no significa que estos ninots no foren de l'Ajuntament de València, ja que és públic i notori que es convertixen en propietat municipal per donació de les comissions falleres propietàries després del veredicte de la ciutadania. De fet, la jurisprudència del Tribunal Suprem és contundent sobre este tema i així ho va deixar escrit el 21 de maig de 2008: “No pot entendre's que un bé, pel mer fet de no estar inclòs en el corresponent Inventari de Béns Municipals, no és de titularitat municipal”.

El regidor delegat de Falles, Santiago Ballester, va proposar el passat 26 d'abril al Servici de Festes i Tradicions “realitzar les actuacions administratives oportunes per a la regularització com a béns municipals i la inclusió en l'inventari dels ninots indultats infantils des de l'any 1963 fins a 1996.

La proposta aprovada ara per la Junta de Govern Local recorda que el Museu Faller de València “és un museu únic, ja que la col·lecció de ninots indultats que alberga es remunta a 1934” i, a més, “custòdia els cartells de falles oficials i finalistes des de 1929, retrats de les falleres majors de València des de 1995 i la col·lecció d'insígnies falleres”, entre altres elements simbòlics de la festa gran de la ciutat.

A través de les col·leccions exposades en l'antic convent de Sant Vicent de Paül en el barri de Montolivet es pot conéixer bona part de la història de les Falles de la ciutat de València, a més de les tècniques constructives i materials amb els quals s'elaboren els monuments, juntament amb l'estil dels més prestigiosos artistes fallers.

Pujar