Netegen de plàstics el Parc Natural de l'Albufera per a conscienciar a la ciutadania
Aquest diumenge s'ha realitzat una activitat coordinada de neteja de l'Albufera i el seu entorn pròxim. La Conselleria de Transició Ecològica, juntament amb la SEU (Societat Espanyola d'Ornitologia) han organitzat aquesta activitat que s'emmarca en la campanya «Per una Albufera sense plàstics» desenvolupada pel parc natural durant tot l'any 2019 i la campanya «Allibera un metre quadrat per la Naturalesa» de la SEU.
La conca hidrogràfica de l'Albufera ocupa quasi 1000 km2, és a dir una part considerable de la província de València i quasi la tercera part de la seua xarxa hidrogràfica. Hui dia per aquestes xarxes no solament flueix aigua sinó també múltiples deixalles, en particular els flotants com els plàstics que s'acaben concentrant en l'Albufera. En aquest sentit, 220 voluntaris coordinats pels Ajuntaments riberencs i associacions conservacionistes participaran en la neteja de la major part de les ribes del llac i mates.
Cal destacar la col·laboració de l'Ajuntament de Catarroja en el port del qual es realitzarà la concentració final, selecció i transport de residus, així com l'activa participació dels Ajuntaments de València, Silla, Sollana i Albalat de la Ribera i les associacions Agró, Assut, Bioagradables, Creu Roja, etc. També cal posar en relleu la desinteressada col·laboració de la Federació d'Associacions de Vela Llatina de la Comunitat Valenciana i empreses de passejos amb barca que posaran les seues embarcacions a la disposició de l'esdeveniment. Igualment han volgut col·laborar algunes empreses i entitats relacionades amb el parc natural, a més de VAERSA, empresa pública de la Generalitat Valenciana que durà a terme la recollida dels residus i SIGFITO que encarregarà de la recollida dels envasos de fitosanitaris.
En la jornada han estat presents, Mireia Mollà, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a més del vicealcalde de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo. Mollà ha volgut destacar la importància d'aquest tipus d'actes i la necessitat «de fer pedagogia institucional des de la conscienciació i també des del treball coordinat amb la resta d'entitats i institucions», per a reivindicar a més «aquest espai natural únic de nostra biodiversitat i patrimoni paisatgístic i cultural del nostre territori».