elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La necessitat de canviar el model productiu es fa patent en la XVII Jornada Científica de l’ICMol

La necessitat de canviar el model productiu es fa patent en la XVII Jornada Científica de l’ICMol

    El rector Esteban Morcillo, el vicepresident de l’AVI, Andrés García Reche; el president de la COSCE, Nazario Martín; el president de la RSEQ, Jesús Jiménez, i el director de l’ICMol, Eugenio Coronado, han inaugurat aquest matí la XVII Jornada Científica de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València. La desinversió en R+D durant l'última dècada, l'escassa sinergia entre ciència i empresa i la necessitat de donar el salt cap a un model productiu basat en el coneixement han centrat l'acte d'obertura.

    “Vivim en una època en la qual fa falta molt valor per a dedicar-se a la ciència a Espanya. Actes com aquest em produeixen un profund respecte cap a les persones que es dediquen a la recerca”, ha assenyalat el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, en referència a les paraules pronunciades pel president de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE), Nazario Martín; un discurs alarmant que ha posat de manifest el desinterès polític per l'avanç de la ciència, “que es materialitza amb la desinversió de més de 20.000 milions d'euros per a la R+D al llarg de l'última dècada”.

    La inauguració de la XVII Jornada Científica del ICMol s'ha centrat en l'estat de la ciència –i més concretament de la Química– a Espanya, així com en la necessitat d'accelerar el pas cap a un model productiu basat en el coneixement, mitjançant l'impuls a les relacions entre la ciència i el sistema productiu. “Sens dubte cal invertir més en R+D però el món científic, a més, ha d'imbricar-se amb el sector de la producció perquè les empreses guanyen en valor afegit”, ha dit el vicepresident de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche. En aquest sentit, el rector ha apuntat que “les universitats estan fent el seu treball amb la publicació de resultats excel·lents; no hi ha més que veure les dades del Nature Index que acaba de presentar el director del ICMol”, ha dit, “però el canvi de model productiu seguirà sent un discurs retòric mentre no es recupere la tendència convergent que es va perdre amb la crisi”.

    Eugenio Coronado, director de l’ICMol i un dels químics espanyols més influents del panorama científic internacional, ha presentat el balanç anual d'aquest centre de recerca acreditat com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu, el màxim reconeixement que el MINECO atorga a institucions científiques.

    L'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València compta en l'actualitat amb 4 línies de recerca estratègiques, 120 investigadors, 16 projectes d'excel·lència en nanociència molecular –9 europeus, 2 nacionals i 5 autonòmics– i un finançament de més de 3 milions d'euros. Amb les seues publicacions en revistes científiques d'impacte, l’ICMol és el principal motor que situa a la Universitat de València en la tercera institució d'Espanya en Química, després del CSIC i la Universitat de Barcelona, segons la Web of Science.

    17 anys divulgant la Ciència Molecular

    Com cada any, l’ICMol ha celebrat la seua Jornada Científica amb la participació de destacats investigadors, obrint la ciència molecular a totes aquelles branques de la física i la química susceptibles de contribuir amb els seus treballs a aquest camp multidisciplinari de la recerca científica. Es tracta, per tant, d'una jornada d'alta divulgació de la ciència molecular.

    Materials 2D per a l'electrònica del futur, sucres responsables de processos infecciosos, nanopartícules d'or per a la biomedicina o els usos químics de l'urani empobrit són alguns dels temes abastats per la recerca molecular i tractats en aquesta Jornada de divulgació que l'Institut realitza anualment des de la seua obertura l'any 2000.

    En aquesta ocasió, la Jornada ha comptat amb la participació de quatre destacats científics: Paolo Samorì, Premi Català-Sabatier 2017 de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ); Karsten Meyer, Premi Elhuyar-Goldschmidt 2017 de la RSEQ; Jesús Jiménez Barber, Director Científic de CIC bioGUNE i president de la RSEQ, i Luis M. Liz Marzán, Director Científic de BiomaGUNE.

    L’acte ha tingut el suport del MINECO i de la Generalitat Valenciana.

    Pujar