Las Naves presenta un projecte per a estimular la memòria a llarg termini en malalts d'alzheimer amb visites a museus
El projecte “Museus per la Salut. Rècords de festa al Museu Faller de València” és una iniciativa fruit de la col·laboració entre el Museu Faller de València, Las Naves, AFAV, Universitat de València i Gremi Artesà d'Artistes Fallers
El centre d'innovació Las Naves presenta online els resultats del projecte ‘Museus per la Salut – Rècords de Festa al Museu Faller de València’ demà dijous 17 de desembre a les 11.00 hores. Aquest projecte ha posat en comú recursos, coneixements i experiències per a utilitzar la col·lecció de ninots indultats i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller de València per a afavorir el record d'experiències personals i incrementar els nivells de benestar en pacients diagnosticats de alzhèimer en les seues primeres fases. Tot amb una intervenció basada en estratègies de reminiscència. Un projecte que ha demostrat el benestar de les persones malaltes d'alzheimer durant activitat.
El projecte “Museus per la Salut. Rècords de festa al Museu Faller de València” és una iniciativa fruit de la col·laboració entre el Museu Faller de València (Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València), Las Naves (Ajuntament de València), AFAV (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València), Universitat de València i el Gremi Artesà d'Artistes Fallers.
Las Naves ha aportat la seua experiència en el Projecte Activa Cultural i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, fent servir la seua capacitat de comunicació i difusió, així com una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa, sumant també a l'experiència del projecte la presència i participació d'artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d'Artistes Fallers.
Per la seua part el Museu Faller de València ha contribuït amb les guies de les visites guiades adaptades, així com la selecció de les peces de les col·leccions a visitar, a més de materials audiovisuals, audioguies i publicacions. A més AFAV i el seu centre de dia han aportat la selecció dels pacients participants, les seues experiències prèvies a Alacant, IVAM i la Càtedra DKV d'artteràpia els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València. Finalment, la Universitat de València, a través de personal docent i investigador del grup d'investigació LabPsiTec ha aportat els seus coneixements especialitats sobre la promoció del benestar i l'envelliment actiu i saludable, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, mesurament i avaluació del projecte.
L'objectiu del projecte, com s'ha fet en projectes anteriors de museoterapia en diferents centres museístics, és estimular la memòria a llarg termini dels pacients de alzhèimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita guiada, secundada pels artistes fallers jubilats i amb el suport tècnic i científic del personal especialitat que estaran presents en les visites. Amb aquest projecte també es vol mostrar els fruits de la col·laboració entre diverses institucions municipals, universitàries i de la societat civil per a aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública, mitjançant una optimització dels respectius recursos, sense necessitat d'aportar dotacions econòmiques addicionals per a posar en marxa la iniciativa.
Participants i continguts de la jornada
La presentació de demà dijous 17 de desembre a les 11.00 hores tindrà lloc a través del canal Youtube de Las Naves, prèvia inscripció en lasnaves.com.
En la jornada participaran Elena Rocher, Tècnica d'I+D+i Las Naves, Macarena Espinoza, investigadora Universitat Internacional de València; i Ernestina Etchemendy, investigadora de la Universitat de València, que donaran a conéixer el desenvolupament i resultats de l'experiència pilot.
Posteriorment es donarà a conéixer l'experiència de Nova Zelanda que es va inspirar en l'experiència valenciana del projecte ‘Museus per la Salut – Rècords de Festa al Museu Faller de València’: un passeig guiat per a persones amb demència tipus alzheimer per Puke Ariki Museum i Tawhiti Museum.
Finalment hi haurà una taula redona sobre el potencial de la cultura per a generar salut i benestar i es donaran les claus per a replicar i posar en marxa una inciativa similar. En ella participaran: Gil-Manuel Hernández i Martí (Director del Museu Faller de València); Eva Legaz (Oficina Valenciana d´Acció Comunitària per a la Salut (OVACS), Direcció General de Salut Pública i Addiccions, Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública – GVA); Milagros Mendoza (Psicòloga i coordinadora del centre Elaia, de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València); i Rosa Baños (Directora de l'Institut d'Investigació Polibienestar de la Universitat de València).