Las Naves presenta Desplazamientos Sediciosos que uneix art, feminisme i participació
L'exposició aborda conceptes com són el feminisme, l'ecologia, la participació ciutadana, la mobilitat sostenible, les cures, la salut i la inclusió social
Desplazamientos Sediciosos s'articula mitjançant una exposició i una sèrie de trobades dirigides a formar un grup que estudie i concloga la proposta expositiva
El centre d'innovació Las Naves, en col·laboració amb l'Àrea de Mobilitat Sostenible i Espai Públic de l'Ajuntament de València, l’Agència Municipal de la Bicicleta i l'EMT, presenta el pròxim 25 d'octubre Desplazamientos Sediciosos, un projecte que buscar activar noves metodologies de treball que conjuminen art, feminisme i participació ciutadana.
Desplazamientos sediciosos s'articula mitjançant una exposició i una sèrie de trobades dirigides a formar un grup que estudie i concloga la proposta expositiva. La mostra parteix de les preocupacions socials que ocupen al feminisme relatades mitjançant obres de les artistes María Carbonell, Mar Guerrero, Carolina Saquel, Virginia Bersabé, Alejandra de la Torre, Ainhoa Salas i Andrea Hauer. Exposades seguint els codis propis del dispositiu tradicional d'exposicions, s'evidencia en una de les parets de la sala que falten derives per abordar i s'ofereix un pla de mediació basat en la participació ciutadana anomenada Dames amb bicicleta.
En Desplazamientos sediciosos el moviment mostra tota una poètica i joc de metàfores assumides des d'una perspectiva feminista. Cap a on ens porten aqueixos moviments? Estem en un moviment dins d'un camí per recórrer o davant un alçament o rebel·lió? I per a donar resposta a això usa la bicicleta com una eina de cohesió de grup i d'acostament a la cultura contemporània.
El regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha posat l'accent en “l'important treball que s'està realitzant en Las Naves en qüestions de gènere, amb exemples com el Congrés Atenea que uneix a dones tecnòlogues, artistes i científiques, i que s'inaugura aquesta vesprada; Ciutat Cuidadora que ha impulsat que Russafa siga el primer barri amic de la lactància, els Murals Interactius de dones científiques, el concurs de vídeos De Major Vull ser Com per a fomentar vocacions científiques en les xiquetes… Així que aquest projecte, és un pas més en el nostre camí”.
Tal com explica Alba Braza, comissària del projecte Desplazamientos sediciosos aborda conceptes com són el feminisme, l'ecologia, la participació ciutadana, la mobilitat sostenible, les cures, la salut i la inclusió social per a oferir respostes a dues qüestiones eix: és possible assumir metodologies feministes en espais institucionals més enllà de mostrar obres que tracten el feminisme? Quin paper té el públic en l'actualitat? I per a això s'ofereix una programació durant els dissabtes que dura el projecte anomenada Dames amb bicicleta en la qual es combina converses amb artistes (Isabel Oliver, Mery Sales, Natalia Coleto, Art al Quadrat), passejos amb bicicleta i sessions de ioga, creant ambients en els quals les cures estan especialment presents.
Així, Dames amb bicicleta, que pren el seu títol de l'obra escrita per F. J. Erskine, publicada en 1897, on es relata com l'ús popular de la bicicleta va suposar tota una revolució per a les dones en l'època victoriana, queda oberta a qui desitge participar podent-se inscriure mitjançant la web de Las Naves.
Finalment, l'exposició conclosa de la mà de Dames amb bicicleta serà presentada el dia 28 de desembre en la mateixa sala.