Las Naves impulsa en l'IES Malilla l''aplicació' MisOFF per a denunciar la música masclista
El centre d'innovació Las Naves, la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València i la Càtedra de Govern Obert, Participació i Open Data de la Universitat de València promoguda per la Conselleria de Transparència han desenvolupat una "aplicació" que pot ajudar a detectar les cançons masclistes per a evitar la difusió de missatges misògins que atempten contra la dignitat i els drets de la dona a través de plataformes digitals o cadenes de ràdio convencionals.
El regidor d'innovació, Berto Jaramillo, ha explicat la importància "de lluitar contra la violència masclista. Cal fer-li front al patriarcat des de tots els fronts i la tecnologia és una gran eina que ha de posar-se al servei de la justícia social. Una eina excel·lent per a motivar a l'alumnat i que prenga consciència de la societat desigual en la qual encara vivim. A més la tecnologia és una eina amb un poder de transformació molt important que hem de posar al servei de la ciutadania i del ben comú. Eradicar el masclisme i la desigualtat és una de l'assignatures que amb més zel perseguim".
Aquesta "aplicació" és un bot (programa informàtic autònom que imita el comportament humà) programat en l'app de missatgeria instantània Telegram i funciona com un perfil comú de la mateixa. Aquest bot guia a qui ho usa a través de diferents preguntes perquè puga analitzar des d'una perspectiva feminista les diferents cançons que més èxit estan tenint actualment en les diferents cadenes de ràdio.
El bot, batejat com a MisOFF (de #MúsicaMisòginaOFF), naix després d'un treball de 12 mesos de les diferents entitats involucrades en el projecte, des que l'IES Malilla denunciara la forta presència de cançons amb lletres masclistes en les cadenes de radi i iniciara una campanya en Change.org per a acabar amb elles i crear un Observatori Valencià contra la Música Misógina.
El centre d'innovació Las Naves, la Càtedra de Govern Obert de la Universitat Politècnica de València i la Càtedra de Govern Obert, Participació i Open Data de la Universitat de València promoguda per la Conselleria de Transparència han treballat conjuntament per a dotar a l'alumnat de l'IES Malilla d'uns coneixements i eines que els ajude a detectar aquestes cançons perquè puguen denunciar-les. Per a açò s'ha format als alumnes i alumnes en temes relacionats amb el gènere, en anàlisi de cançons des de la perspectiva feminista, en tecnologia per a la creació d'un bot en Telegram i en comunicació perquè pogueren donar-li difusió tant al projecte realitzat com al bot MisOFF que analitzarà i detectarà cançons masclistes.
La intenció és que aquesta aplicació, que es pot utilitzar cercant en Telegram el perfil @MisOFF_bot, es done a conèixer a través d'una campanya de conscienciació ciutadana, perquè el major nombre de persones i centres educatius puguen analitzar les cançons més escoltades en les diferents cadenes de ràdio per a poder denunciar aquelles que continguen lletres que aprofundeixen en la desigualtat existent entre dones i homes.