Las Naves i la UPV amplien la lluita contra la soledat de les persones majors a més barris de València en 2020
A València hi ha més de 40.000 majors de 64 anys que viuen soles i l'objectiu principal és millorar la seua qualitat de vida
Las Naves i l'Institut Ítaca Sabien de la Universitat Politècnica de València han participat hui en la reunió preparatòria de la segona fase de Healthy Loneliness, el projecte europeu que combat la soledat no desitjada en persones majors. I ho ha fet al costat de la resta de socis del projecte: París, que participa a través de l'entitat E-Seniors; la Universitat de Łódź i dues institucions que s'incorporen en 2020: la Universitat de Coïmbra i La Xarxa de Col·laboració de Llocs de Referència (RSCN), fòrum europeu d'innovació sobre envelliment actiu i saludable.
El centre d'innovació Las Naves i l'Institut Ítaca Sabien són les institucions responsables a València de desenvolupar el projecte, proporcionant eines a les persones majors que estan soles perquè puguen combatre el sentiment de soledat no desitjada, augmentar la seua autoestima i tindre un envelliment actiu i saludable. Per a això, i durant 2019, es van realitzar diferents activitats i tallers, finançats per EIT Health, en els quals van participar al voltant de 80 persones majors del barri d’Algirós de la ciutat de València, així com 50 professionals de la Salut, els Serveis Socials, empreses i ONGs que treballen en l'àrea.
Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, ha recalcat que “la soledat no desitjada en les persones majors és un problema al qual hem de fer front i que afecta, també, a la seua salut. A la nostra ciutat hi ha més de 40.000 persones majors de 64 anys que viuen soles i, d'elles, tres de cada quatre són dones”. “Durant 2019 actuem amb aquest projecte en el barri d’Algirós, i tal com vam dir el nostre desig era que els tallers puguen traslladar-se prompte a altres barris de la ciutat. I així ho farem durant aquest any 2020”.
L'objectiu final, com en la resta de pilots que posa en marxa Las Naves, fou que aquestes accions pogueren aconseguir un major nombre de persones que viuen soles a la nostra ciutat. I, d'aquesta forma, durant 2020 els tallers es duran a terme també en altres barris més, dels que de moment estan confirmats, a més d’Algirós, Poblats Marítims, Sant Isidre i La Roqueta.
En aquesta segona fase del Healthy Loneliness, a conseqüència dels resultats d'avaluació de l'any passat, s'incorporaran a més algunes novetats. Una d'elles serà que els tallers a realitzar es personalitzaran en funció de les necessitats principals de cada barri i, a més, es formarà a personal voluntari dels mateixos perquè la lluita contra la soledat no desitjada puga continuar una vegada finalitze el projecte. Així mateix personal tècnic del projecte podrà formar a professionals sobre la soledat no desitjada a València a partir dels resultats del projecte.
Las Naves i l'Institut Ítaca Sabien han comptat amb la col·laboració en aquesta tasca d'altres àrees de l'Ajuntament de València: Mercats, l'Oficina de l'Energia, Serveis Socials i Persones Majors.
El projecte Healthy Loneliness segueix el deixant d'altres iniciats en Las Naves i dirigits al foment de l'envelliment actiu, com és el cas d’Activage, que monitora a persones majors que viuen soles a fi que continuen mantenint la seua autonomia, o el Programa Activa Cultural que fusiona les activitats físiques amb les visites museístiques.
Jornada “La Soledat a València”
Els resultats de la primera fase del projecte Healthy Loneliness, duta a terme durant 2019, seran presentats en la jornada “La Soledat a València” que se celebrarà el pròxim 28 de gener a la vesprada en el centre d'innovació Las Naves.