elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nadal sostenible: compres de proximitat, regals de segona mà i estalvi energètic

Nadal sostenible: compres de proximitat, regals de segona mà i estalvi energètic
  • Així és la guia que ha elaborat l'Ajuntament de València per a reduir la petjada de carboni en aquestes dates

 

El Nadal és una de les èpoques de major despesa en alimentació, desplaçaments, consum d’energia, compra de regals o decoració. Per això, l’Ajuntament, a través de la Fundació València Clima i Energia, ha editat una guia perquè la ciutadania prenga consciència de la empremta mediambiental que deixen algunes activitats quotidianes durant estos dies.

Per al regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, “es tracta d’anar assimilant que la responsabilitat en el calfament global és conjunta i que totes i tots podem fer xicotets gestos per a reduir el nostre impacte en el planeta i la nostra petjada de carboni”
La guia, que es troba publicada en la web de la Fundació València Clima i Energia, ha sigut elaborada per educadors mediambientals i es distribuïx en cinc grans blocs de consells per a reduir l’impacte del consum: la decoració nadalenca, el consum d’energia en la llar, l’alimentació, els desplaçaments i la compra de regals.

Segons Ramon, “València té el compromís de ser una ciutat climàticament neutra en 2030. Això suposa un gran repte. L’administració i les empreses han de fer un esforç, però la ciutadania també pot posar el seu gra d’arena. Prendre consciència del desafiament que suposa el calfament global és important, sumar-se amb xicotets gestos i formar part del canvi cap a una societat més sostenible és necessari. Des de l’Ajuntament creiem que sensibilitzar a la població és imprescindible perquè la transformació social siga possible. València és una societat avançada i la preocupació pel medi ambient ja forma part de les nostres prioritats”.

Entre els consells de la guia per al Nadal sostenible figura la reducció de la utilització de plàstics, que tarden 400 anys a descompondre’s. Així, recomana la fabricació de decoració amb elements naturals o material reciclat, la reutilització de la decoració d’anys anteriors o la reducció del temps d’il·luminació utilitzant temporitzadors durant les hores en què la casa està buida o els habitants estan dormint.

El document suggerix així mateix no tindre la calefacció per damunt dels 18 graus, aïllar correctament portes i finestres o apagar el router d’internet mentre s’estiga fora de casa.

La despesa en alimentació és una altra de les partides que es dispara durant les festes de Nadal i que major impacte indirecte té en la petjada de carboni. En este sentit, la guia apunta detalls com ara portar bosses de roba per fer la compra, utilitzar tovallons o estovalles de tela en la taula, descongelar els aliments dins de la nevera, optimitzar l’ús del forn o la vitroceràmica, utilitzar els electrodomèstics com la llavadora o el llavaplats en els horaris amb l’electricitat més barata o consumir menys carn i apostar per les verdures i els productes de temporada i de proximitat.

Alejandro Ramon ha recorda que “València és una terra amb una gastronomia molt rica i saludable. Tenim la fortuna de disposar de productes de proximitat de gran qualitat i molt variats. Comprant producte local reduïm la nostra petjada de carboni, ajudem el productor local i normalment reduïm el cost de la cistella de la compra”

Per a baixar la petjada de carboni en el transport, un dels consums que major impacte negatiu té en el medi ambient, la guia recomana fer els desplaçaments en transport públic sempre que siga possible, apostar pel tren o compartir vehicle.
Igualment es convida a fugir de l’afany consumista en la compra de regals, evitar la utilització d’embolcalls plàstics, optar per joguets sense piles i fets de fusta o material reciclable, comprar productes de segona mà i estudiar l’opció de regalar kits d’eficiència energètica.

 

 

Pujar