elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nadal a l'Escalante s'instal·la al Teatre Rialto amb circ contemporani, teatre i música per a bebés

Nadal a l'Escalante s'instal·la al Teatre Rialto amb circ contemporani, teatre i música per a bebés
    MÉS FOTOS
    Nadal a l'Escalante s'instal·la al Teatre Rialto amb circ contemporani, teatre i música per a bebés - (foto 2)
    Nadal a l'Escalante s'instal·la al Teatre Rialto amb circ contemporani, teatre i música per a bebés - (foto 3)

    Arriba el Nadal i amb ell la tradicional oferta teatral per a tots els públics del Teatre Escalante, una de les cites més antigues de la ciutat amb les arts escèniques per a menuts. Aquesta edició hi haurà circ, una lliçó humanista a càrrec de Charles Dickens i un tribut als Beatles. Així mateix, l'espai triat per a acollir del 26 de desembre al 3 de gener les propostes nadalenques del Centre d'Arts Escèniques serà el Teatre Rialto.

    "Nadal a l'Escalante dóna oportunitats d'oci per als més xicotets durant les festes des de la perspectiva del teatre públic: és una tria de muntatges molt singulars i amb una contrastada qualitat. A més, són propostes escènicament molt diverses: circ, teatre i música, en este cas amb la particularitat que la música està pensada per a bebés", destaca el director artístic del Teatre Escalante, Josep Policarpo.

    El primer espectacle de les festes serà Oopart, historia de un contratiempo, de Tresperté. Res és el que sembla en aquesta aventura: una peculiar tripulació aterrarà davant els ulls dels espectadors i els oferirà la gran oportunitat de viatjar en el temps. Per tal d'aconseguir-ho faran gala dels seus millors reclams i els seus sorprenents números de circ, on tornen a apostar per l'acrobàcia i introdueixen un element nou, la bàscula. I tot, sense perdre la comicitat que els caracteritza inspirat en els gags físics del cinema mut.

    Oopartés l'acrònim en anglés d'Out of Place Artifact (artefacte fora de lloc). És un terme encunyat pel naturalista i zoòleg Ivan T. Sanderson i es refereix a objectes paleontològics i arqueològics trobats en llocs on no haurien d'estar o construïts amb tecnologia que no és pròpia del període. I en aquest espectacle, quan s'obri el teló, davant els ulls dels espectadors es mostra un sorprenent artefacte mecànic-temporal.

    "Els últims anys he pogut comprovar que l'oferta d'oci en les dates nadalenques està una mica sobredimensionada i hi ha una allau de propostes que inunden la ciutat, per això nosaltres hem preferit primar la qualitat per damunt de la quantitat", valora Policarpo.

    De fet, Tresperté és una de les companyies de circ més reconegudes del país, que renova el llenguatge tradicional i connecta amb els nous públics. Com a botó de mostra, Oopart va guanyar el Premi FETEN 2017 a la millor música original i va arrasar en els Premis del Circ Andalús 2016, on va ser reconeguda com el millor espectacle de carrer i es va alçar amb els reconeixements a la il·luminació, l'escenografia i el vestuari.

    Nadals passats, presents i futures

    La Compañía Ferroviaria ens ofereix un clàssic de Charles Dickens molt representat durant els nadals, Cuento de Navidad, que indaga en alguns dels tòpics més presents en les festes. Aquesta reflexió sobre la generositat a partir del relat de Dickens està programat els dies 28 i 29 de desembre.

    "Estem convençuts que aquest relat de fa dos segles contínua vigent avui, quan ens trobem davant un univers infantil on emergeix la solitud i la inclinació a allò material", destaquen des de la companyia alacantina.

    Ferroviaria s'ha decantat en els últims temps pels textos contemporanis, però es van decidir a realitzar la seua pròpia versió del clàssic de Dickens per l'extrapolació que té en el present de crisi financera. L'autor anglés es va esplaiar en aquesta obra en la seua crítica al capitalisme. D'aquesta forma, Cuento de Navidad exposa els clarobscurs de la industrialització a l'Anglaterra del segle XIX, i el seu protagonista, Ebenezer Scrooge, és un prestador a famílies desvalgudes les emocions del qual estan marcades per l'afecte als diners. El missatge als xiquets d'aquesta versió adaptada per Paco Macià és clar: l'altruisme i l'afecte ens fan més feliços.

    Bebés a ritme de pop

     

    La proposta que posarà la guinda a les festes serà un concert tribut a The Beatles per part de La Petita Malumaluga. Quatre músics en moviment –violí, saxo, cello i percussions– i una ballarina conviden a participar en un càlid i emocionant homenatge al quartet de Liverpool. Bitels per a bebés és una proposta visual i sonora abrigallada per una escenografia suggeridora, jocs amb vídeos interactius i la participació del públic amb instruments de percussió. "És un espai que trenca les convencions i que convida a l'experiència sensorial", ha avançat Policarpo.

    Els músics es col·loquen en el centre de l'escenari i pares i xiquets se situen al voltant sense cap tipus de barrera entre públic i artistes. Durant 40 minuts es desgranen, de manera interactiva, els grans èxits dels Beatles, Get back, All You need is love, Hey Jude i Yellow Submarine, entre d'altres. Majors i menuts estan convidats a participar activament de l'espectacle.

    Pujar