El MuVIM prorroga l'exposició ‘Elena Francis. Franquisme i subordinació de la dona’
L'exposició formava part del cicle ‘Franquisme i resistència’ i podrà visitar-se fins al 13 de novembre a la Sala Torre del museu de la Diputació
L'exposició ‘Elena Francis. Franquisme i subordinació de la dona’, que formava part del cicle ‘Franquisme i resistència’, prorroga la seua aposta fins al pròxim 13 de novembre a la Sala Torre del MuVIM.
Diumenge passat 2 d'octubre el museu de la Diputació de València va donar per concloses les mostres ‘25 anys de pau?. El llavat de cara del franquisme en 1964’ i ‘Ruedo ibérico. Un exili intel·lectual en temps del franquisme’, realitzada en col·laboració amb la Fundació Antonio Pérez dependent de la Diputación de Cuenca. Dos exposicions que, al costat de ‘Elena Francis. Franquisme i subordinació de la dona’, conformaven el cicle ‘Franquisme i resistència’.
En 1950 es van iniciar les retransmissions del consultori radiofònic més famós del franquisme: el consultori per a la dona d'Elena Francis. Al programa escrivien moltes dones desesperades pels seus problemes personals a la recerca del consell i consol d'Elena Francis que, no obstant això, aprofitava l'ocasió per a respondre'ls amb exhortacions, admonicions i amonestacions que s'adequaven als principis de la moral catòlica més integrista, seguint així els principis fonamentals d'un règim que es reconeixia sobretot nacionalcatòlic.
Esta exposició recull una selecció d'aquelles respostes amb l'objectiu de mostrar, des de diferents facetes, la política de submissió femenina que va emprendre el franquisme des dels seus inicis. Una política segons la qual la dona estava subordinada al marit, constreta a tasques de mestressa de casa sense autonomia personal ni professional i, a més, no posseïa pràcticament cap mena de dret ni de reconeixement legal individuals.