elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El MuVIM desgrana la correspondència íntima dels escriptors republicans i el paper d'Alfons Roig

El MuVIM desgrana la correspondència íntima dels escriptors republicans i el paper d'Alfons Roig
    MÉS FOTOS
    El MuVIM desgrana la correspondència íntima dels escriptors republicans i el paper d'Alfons Roig - (foto 2)

    El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), dependent de l'Àrea de Cultura, presenta l'exposició Alfons Roig i la Generació del 27, la qual treu a la llum materials inèdits i escrits privats de Juan Gil-Albert, María Zambrano, Miguel Hernández, Emilio Prados, Vicente Aleixandre, José Bergamín, José Luis Cano i el mateix Alfons Roig, tractant de reconstruir la trama inextricable que els va mantenir a la superfície durant el llarg naufragi polític espanyol.

    En 2017 es commemoren els 30 anys de la mort d'Alfons Roig a Gandia i els 90 anys de l'anomenada Generació del 27, la generació de la II República. Molts dels membres d'aquesta generació desafortunada varen patir la dictadura de Franco en forma d'exili, de silenci o de mort. Alfons Roig es va acostar tant a uns com a la família d'altres donant consol, demanant perdó i fent de pont entre l'exili i la pàtria perduda.

    Aquesta mostra recull les relacions entre el professor Alfons Roig i tot un seguit de figures clau de la Generació del 27 que, en plena dictadura, varen continuar amb la seua tasca creativa des de l'exili (interior i exterior). Un mapa de relacions, viatges, correspondència i diaris íntims que desvetllen l'entramat de connexions entre aquests escriptors republicans i la important figura d'un Roig catalitzador, compromès i amic.

    Trenta-dos anys després de la generosa donació d'Alfons Roig a aquesta casa, se submergeix el MuVIM de nou en una revisió del seu fons documental —ara de la mà de la investigadora Rosa Mascarell Dauder— amb l'objectiu de mapejar les infinites connexions que varen establir des dels seus diferents exilis alguns dels màxims representants d'aquesta generació de la república i de l'amistat amb el pare Roig, revelant el costat més humà i íntim d'aquesta figura i d'uns creadors sacsejats i valents sobre els quals sempre és oportú tornar.

    Comissariada per la investigadora Rosa Mascarell Dauder, que va ser secretària personal i documentalista de María Zambrano durant els últims anys de vida de la filòsofa, l'exposició, que estarà oberta al públic fins al 12 de novembre, conté una trentena de cartes inèdites de les figures destacades de la Generació del 27; incorpora una àmplia selecció de targetes, escrits i diaris íntims que mostren les relacions d'aquests escriptors amb Roig; més de 50 llibres clau de la Història de l'art, la literatura i el pensament; així com una reproducció dels 23 exemplars de la Revista republicana Hora de Espanya, publicada a València i Barcelona entre gener de 1937 i novembre de 1938.

    L'exposició es divideix en quatre blocs que repassen els llums i les ombres de la història més turbulenta i fosca del nostre país a partir les biografies dels escriptors del 27, pres les seves relacions amb Roig com a eix articulador de tot el discurs.

    Alfons Roig calidoscòpic

    La quantitat i varietat d'exemplars de llibres, cartes i documentació que s'exhibeix a la mostra ens permeten apropar-nos a la figura d'Alfons Roig redescobrint a un home i un pensador modern i compromès, amb gustos i interessos diversos i amb facetes que passen per les de confessor, amic de xerrades disteses i amables, o despert conversador amb interessantíssimes opinions sobre art, espiritualitat, religió i poesia.

    Un projecte cultural

    L'exposició forma part d'un projecte més gran amb el qual el museu, pretén contribuir a la projecció de la figura Alfons Roig i les seues aportacions al món de l'art i la literatura, posant en aquesta ocasió el focus sobre la seua relació amb els intel·lectuals republicans.

    A la mostra l'acompanyen unes Jornades, que tindran lloc els dies 27 i 28 d'octubre al MuVIM i a Llutxent, respectivament, i que reuniran a diversos especialistes i amants de la Generació del 27 al voltant de la figura de Roig; a més de la publicació d'un llibre i catàleg que recull una sèrie d'assajos i recents investigacions realitzades a partir de la porta oberta per Mascarell en descobrir aquesta xarxa d'amistats comuns.

    A més la mostra, com és habitual en el MuVIM després de l'èxit de l'adaptació de «La Modernitat Republicana» a aquest format, es planteja com una de les noves exposicions itinerants que el museu i la Diputació ofereixen als municipis de les comarques valencianes per dotar els seus equipaments d'activitat cultural apropant les seues produccions a tota la ciutadania. En aquest sentit, Alfons Roig i la Generació del 27 farà una primera parada a Gandia el proper 17 de novembre.

    Pujar