El MuVIM acollirà la Viquitrobada, la trobada anual dels viquipedistes
El Museu Valencià de la Iŀlustració i la Modernitat (MuVIM) acollirà per primera vegada durant el cap de setmana del 12 i 13 de novembre la Viquitrobada, una trobada anual d’editors de l'enciclopèdia en línia Viquipèdia: els viquipedistes.
L'Àrea de Cultura coŀlabora en aquest esdeveniment, durant el qual s'impartiran conferències i es duran a terme activitats al voltant de la popular enciclopèdia en línia i dels projectes desenvolupats per la Fundació Wikimedia.
La programació de l'acte s’elaborarà de manera comunitària, a partir de les aportacions dels voluntaris. Entre les propostes, destaquen tallers de taules informatives per a usuaris avançats o tallers per al públic general que vullga saber com funcionen els projectes wiki, que han tingut molt èxit en trobades anteriors.
L'organitzadora de l'esdeveniment, Amical Wikimedia, està oberta a propostes de la comunitat. En edicions anteriors, es feren tallers de copyright impartits per especialistes o amb la coŀlaboració de professors universitaris.
La darrera edició de la Viquitrobada es va celebrar en la Biblioteca Carles Rahola de Girona i reuní 120 persones durant el cap de setmana. Aquesta edició serà especial, ja que serà la primera que no es farà en una biblioteca, sinó en un museu.
El MuVIM compta entre els seus fons amb un exemplar de la primera enciclopèdia, l'Encyclopédie, impulsada per Diderot i d'Alembert el segle XVIII. També serà la primera vegada que la trobada se celebra a València, encara que els viquipedistes desenvolupen propostes des de fa deu anys en aquesta ciutat.
Coŀlaboració amb Amical Wikimedia
L'Àrea de Cultura coŀlabora amb Amical Wikimedia des de la tardor del 2015 mitjançant els museus de la Diputació, com el MuVIM, el Museu de Prehistòria i el Museu d’Etnologia. Un exemple d'açò és Francesc Cuerte, soci d'Amical Wikimedia, qui féu de viquipedista resident en el Museu d’Etnologia, un projecte voluntari de cooperació entre museus i la Viquipèdia.
Les coŀlaboracions entre associacions de viquipedistes i entitats culturals, conegudes en la Viquipèdia com GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums; Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus), són una realitat a Europa i la resta del món des de fa anys, i institucions com el MOMA de Nova York o la Fundació Miró han dut a terme projectes d'aquest tipus. En el cas de la província, a l'experiència pionera del Museu Valencià d'Etnologia se sumaran aquesta tardor més centres de l'àrea.