La música electrònica i d'avantguarda ocupa aquest diumenge el Centre del Carme amb el Tagomago Fest
Es celebra els dies 21, 22 i 23 de juny per cinqué any consecutiu per a oferir al públic assistent un vibrant Sant Joan electrònic
El Centre del Carme Cultura Contemporània se suma aquest diumenge al Tagomago Fest, festival de música electrònica i d'avantguarda, amb una jornada de clausura gratuïta i oberta a tots els públics, des de les 12 del matí fins a les 21.30 hores.
El festival, que pretén ser una radiografia de l'electrònica 'underground', torna a València els dies 21, 22 i 23 de juny, a La Mutant i, per primera vegada, al Centre del Carme.
Per a commemorar el seu primer lustre de vida el festival llança la seua proposta més ambiciosa amb un total de tres jornades que pretenen comprendre la totalitat d'un cap de setmana per primera vegada festiu per al conjunt del territori valencià i d'aquesta manera, amb el suport de l'Ajuntament de València i de la Generalitat Valenciana, oferir al públic assistent un vibrant Sant Joan electrònic.
Segons l'organització, "si l'anterior edició la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València decidia convertir aquest festival en emblema i símbol de la renovació cultural que està experimentant la ciutat en els quatre últims anys, en el seu vessant més arriscat 'stricto sensu' per a aquesta nova edició se suma al projecte el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana".
Des de l'organització del festival han agraït la implicació i el suport del Consorci de Museus així com de la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, que, després dels excel·lents resultats de l'edició passada, van decidir donar continuïtat al Tagomago Fest. Gràcies a la col·laboració institucional, el festival suma suports i reivindica la seua transversalitat acostant-se a la ciutadania.
El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que "el Centre del Carme és un espai d'agitació cultural al cor de València on conflueixen les propostes més innovadores en els diferents àmbits de l'expressió artística actual. De la mà de Tagomago Fest obrim novament la porta als sons experimentals i a la música electrònica, com sempre, de manera gratuïta, fomentant l'accés a la cultura de tota la ciutadania".
Més de 20 actuacions
Enguany el festival Tagomago té com a eix central la 'No Wave' novaiorquesa comptant amb Lydia Lunch i Mark Hurtado, que oferiran al públic un homenatge a Suicide i al seu compositor, Alan Vega, i tancarà el festival al Centre del Carme amb un intens directe de James Chance, fundador dels mítics Contortions.
A més, el cartell aprofundeix en dues de les línies de treball de les edicions precedents; la primera, referida a la música electrònica alemanya, com a principal referent europeu, de Harald Grosskopf (The Cosmic Jokers i Ash Ra Temple), la berlinesa Gudrun Gut (Einstuerzende Neubaten, Malaria i Monika Enterprise) i la productora de Colònia Sonae.
La segona línia de treball és destacar artistes de culte de la història electrònica espanyola; Miguel Ángel Ruiz farà doblet, interpretarà el seu mític àlbum de debut 'Orfeón Gagarin', de 1986, a La Mutant i dos dies després presentarà al Centre del Carme el seu projecte nou, 'Zytospace', junt amb Tomás Girón; dissabte, a La Mutant, arribarà el torn de l'artista sonor i productor de 'techno' Pedro Trotz, un representant de l'electrònica balear, el treball del qual arranca en els anys 80 a l'illa de Mallorca i que destaca, entre els seus èxits, per ser el responsable del so final d'Esplendor Geometrica en els 90.
A aquests se sumen les actuacions de Rosa Pérez, un dels grans noms femenins de la ràdio espanyola, al comandament del programa 'Fluido Rosa' en Radio 3, i la productora madrilenya Niet!, que actuaran el diumenge 23 de juny al Centre del Carme.
Completen el cartell artistes que han protagonitzat en gran manera l''underground' del mapa musical i sonor peninsular, com; Espiricom, sorgit de les cendres dels mítics Schwarz; el DJ consagrat Fran Campos, que ha recorregut clubs i festivals al llarg de la península i ha estat al capdavant, en gran manera, de l'escena 'techno' i 'dance' del panorama local; projectes joves emergents que estan fent parlar amb els seus debuts, com a Tercer Sol o, des de la cultura de club, Adriana Petit, el DJ Carlos Olivares, els tres de València, i altres de fora com els asturians Cicada, que han passat per festivals de prestigi com el LEV, o els madrilenys Poupees Electriques.
Nit de Sant Joan
Com a espai integrat en la vida de la ciutat, el Centre del Carme no és alié a la cultura i a les festes populars, per la qual cosa se suma a la celebració de Sant Joan aquest diumenge amb el Tagomago Fest i amb el Festival Cinema Jove. De la mateixa manera, aquest dissabte 22 la falla participativa MVSEV.M, confeccionada per més de 400 xiquetes i xiquets durant les passades Falles al Centre del Carme, s'acomiadarà en una Cremà que tindrà lloc a la falla Mossén Sorell-Corona, després de passar pel Centre Cultural Las Cigarreras d'Alacant.
MVSEV.M constitueix una reflexió sobre la incidència dels patrocinadors sobre les festes, patrocinadors que, normalment, actuen com a agents homogeneïtzadors d'aquests esdeveniments. La instal·lació, que tindrà forma de botella de cervesa, és tota una declaració d'intencions, ja que els patrocinadors habituals són les grans empreses cerveseres.