elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Música, cultura i homenatges protagonitzen la programació del Palau de la Música al novembre

Música, cultura i homenatges protagonitzen la programació del Palau de la Música al novembre
  • Aquesta temporada 2022/23 es durà a terme sota la denominació “Hi havia una vegada orquestra. 80 anys amb l’Orquestra de València”

El Palau de la Música es troba immers en els actes de la temporada 2022/23, que sota la denominació genèrica “Hi havia una vegada orquestra. 80 anys amb l’Orquestra de València”, va arrancar el passat 19 d'octubre i s'estendrà fins al 15 de juny del 2023.

El mes de novembre arriba carregat de música i cultura a la ciutat de València amb una programació completa en la qual es desenvoluparan més de 15 actes.

Programació completa del Palau de la Música al novembre

“ARRELS. Entre la tradició i el patrimoni”

Dimecres 2 de novembre a les 19.30 hores. TEATRE PRINCIPAL

Capella de Ministrers és una de les formacions més prestigioses de música antiga que celebra el seu 35 aniversari. Es presenta de nou en la programació del Palau de la Música per a interpretar el programa “ARRELS. Entre la tradició i el patrimoni”. Sota la direcció del seu titular i fundador Carles Magraner i les veus d'Èlia Casanova i Josep Aparici “Apa”, acostarà al públic una nova proposta interpretativa de la música tradicional valenciana, des de la perspectiva de la música històrica. D'aquesta manera, busquen la revaloració de la música de tradició oral, a través dels vincles d'unió entre aquesta i les formes més arcaiques de composició, i també en aquelles obres que evidencien uns orígens antics, pot ser originaris dels segles XVII i XVIII.

II Festival de Piano Iturbi

Jueves i divendres 3 i 4 de novembre a les 19.30 hores. TEATRE PRINCIPAL

El Palau de la Música i la Diputació de València tornen a col·laborar en la segona edició del Festival de Piano Iturbi, amb un concert d'abonament molt atractiu, que reuneix grans pianistes i clavecinistes valencians de l'actualitat. D'aquesta manera, l'Orquestra de València, sota la direcció del mestre veneçolà Manuel Hernández-Silva i els concertistes Carlos Apellániz, Diego Ares, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver, Antonio Simón i Xavier Torres, interpretarà obres mestres de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Philipp Emanuel Bach, Franz Liszt i Serguei Prokófiev.

Cambra al Palau

Dissabte 5 de novembre a les 19.30 hores. ALMUDÍN

Musica Ficta és un dels més destacats grups espanyols de música antiga, creat en 1992 pel seu director Raúl Mallavibarrena, que es dedica a la interpretació de polifonia del renaixement i el barroc. Debuten en el cicle “Cambra al Palau” que es desenvolupa en el Almudín amb el suggeridor programa “Bergamasca. Danses, àries, chaconas i disminucions del primer Barroc”, ple de composicions d'autors italians com Francesco Turini, Dario Castello, Marco Uccelini, Giovanni Battista Spadi, Riccardo Rognoni, Andrea Falconieri i l'alemany Johann W. Furchheim.

Festival de Música Contemporània

Diumenge 6 de novembre a les 19.30 hores. ALMUDÍN

Ensemble so extrem (Badajoz)

Jordi Francés, director

Obres de: J. Torres. W. Albright, M. Urquiza, J. Rueda i G. Erkoreka

Ana Mª Sánchez (1950-2022) “in memoriam”

Dijous 10 de novembre a les 19.30 hores. TEATRE PRINCIPAL

El Palau de la Música i l'Orquestra de València rendeixen un sentit homenatge en memòria de la soprano Ana Maria Sánchez, que tantes vegades va cantar a l'auditori valencià, sent especialment recordada la seua actuació en l'estrena de l'Òpera “Maror” de Manuel Palau. Sota la direcció del mestre Miguel A. Gómez-Martínez i juntament amb el baríton Josep-Ramón Olivé i la soprano Raquel Lojendio, es podrà escoltar “The Telephone”, una òpera còmica del compositor italià Gian Carlo Menotti que va ser estrenada a Nova York en 1947, i que constitueix una obra molt divertida, en clau de paròdia, per a soprano i baríton. L'obertura “El rapte en el serrallo” de Wolfgang Amadeus Mozart, així com la cèlebre suite simfònica “Shéhérazade” de Nicolái Rimski-Korsakov, que forma part del discurs narratiu de la Temporada 22/23 de la OV, com a metàfora de l'emancipació de la dona, completen el repertori.

Festival de Música Contemporània

Divendres 11 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

OCAZEnigma (Saragossa)

Asier Puga, director

“George Méliès, cineasta del possible”

Obres de: J. Vaig tornar, F. Santkovsky, Z. F. Gerenabarrena, C. Cerezo i S. Blardony

Cambra al Palau

Dissabte 12 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

Les professores de l'Orquestra de València, la flauta Anna Fazecas, la violinista Casandra Didu i la violoncel·lista Mª José Santapau, així com el viola de la pròpia formació, Santiago Cantó, protagonitzen la següent cita de “Cambra al Palau” que es desenvolupa en el Almudín. Interpretaran del compositor, organista, pianista i professor alemany Max Reger, les Serenades per a flauta, violí i viola, op. 77a i la 141a, així com la fantasia scherzo per a trio de corda, del compositor valencià contemporani Emilio Mateu.


Homenatge als nostres Majors

Dimecres 16 de novembre, a les 17.00 hores. SALA JUBIOCIO

C/ General Llorens núm. 33

Banda simfònica municipal de València

Anna Lucia Richter, mezzosoprano i l'Orquestra de València

Dijous 17 de novembre, 19.30 hores. TEATRE PRINCIPAL

L'Orquestra de València, sota la direcció del seu director principal associat, Ramón Tebar, interpreta la segona “Shéhérazade” de la present temporada, la figura de la qual forma part del discurs narratiu de la OV en aquest curs musical, com a metàfora de l'emancipació de la dona. Un programa en el qual també destaquen els 3 poemes per a cant i orquestra de Maurice Ravel, que cantarà la mezzosoprano Anna Lucia Richter, especialista en la música francesa i que va acompanyar a la formació simfònica valenciana, amb tant d'èxit, en la recent visita a la Sala Gaveau de París. Prèviament començarà el concert amb l'obertura “És war einmal” d'Alexander von Zemilinski i conclourà amb la romàntica Simfonia núm. 3 “Polonesa” de Piotr Ilich Txaikovski, molt alegre i representativa d'aqueixa bellíssima melodia que tant caracteritza al compositor rus.

Festival de Música Contemporània

Divendres 18 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

Plural Ensemble (Madrid)

Fabián Panisello, director

Obres a determinar

Cambra al Palau

Dissabte 19 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

Ensemble Scherzo de València

El Ensemble Scherzo de València, format pel violinista Julio Pino i el viola Traian Iosnescu, de l'Orquestra de València, així com pel també violí Sergio Ionescu i el violoncel·lista Bernat Tortosa, torna a la programació del cicle “Cambra al Palau”. Presenten el suggeridor programa “Aquarel·les valencianes. Quartets de corda del mediterrani”, que gira entorn del mediterrani i de l'obra capdavantera d'Eduardo López-Chavarri, un compositor de referència i molt influent per a diverses generacions de músics valencians. Precisament obrirà el programa “Aquarel·les valencianes”, en la versió per a corda, i prosseguirà amb “Homenatge a Francisco Llácer Pla” de Roberto Loras; “Renaiximent – Homenatge als cinc” de Vicente Asencio i “Vistes la mar” d'Eduardo Toldrà.

Conferencia-Concert. Les Arts en Paral·lel

Dimecres 23 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

“Les Arts en Paral·lel” és un dels cicles més veterans del Palau de la Música, que està dirigit per la compositora Ángeles López Artiga i coordinat per Rafael E. González. Interrelacionen diverses arts en cadascuna de les seues propostes, principalment en format de conferència-concerte. En aquesta ocasió presenten el programa “La invisibilitat sonora. Història d'una realitat silent”, en el qual s'analitzarà l'oblit i la invisibilitat a través de la història de les dones compositores, i que serà impartida per José Miguel Sanz García, catedràtic del CSM "Joaquín Rodrigo" de València. En la part musical intervindran el clarinetista Daniel Labrada, la violoncel·lista Cristina Aguilera i la pianista Paula Tamarit. I en el programa, figuren obres de dones compositores com María Teresa Oller, Ángeles López Artiga i Louise Farrenc, entre altres.

Lars Vogt (1970-2022) “in memoriam”

Dijous 24 de novembre, 19.30 hores. Auditori deLS ARTS

El Palau de la Música, l'Orquestra de València i el mestre Alexander Liebreich rendeixen un sentit recorde al genial pianista alemany Lars Vogt, que va visitar l'auditori valencià en nombroses ocasions i que recentment ha mort. Estava programat que Vogt tocara, en aquest mateix programa, el Concert per a piano i orquestra núm. 25 de Wolfgang Amadeus Mozart, i és per això que se li dedicarà “in memoriam”. El pianista britànic Paul Lewis serà el concertista que interprete aquest concert del geni salzburgués, que forma part del cicle “Playing Mozart”, dissenyat per Liebreich dins de la programació d'abonament d'aquesta temporada. A més, s'interpretarà l'onírica “La mer” de Claude Debussy i “Uncut”, del prestigiós compositor francés Pascal Dusapin, que inicia la seua residència en el Palau de la Música.


Cambra al Palau

Dissabte 26 de novembre, 19.30 hores. ALMUDÍN

Estil Concertant

Estil Concertant és un altre dels grans grups valencians especialitzats en música antiga, format per la soprano Aurora Peña, les flautes travesseres Fernanda Teixeira i Marisa Esparza, la violinista i viola barroca Amparo Camps, Ruth Verona al violoncel barroc, i la clavecinista Laura Puerto. Es presenta en el cicle “Cambra al Palau” amb el programa “Més que una musa: Élisabeth Jacquet de la Guerre (1665-1729)”, que dedica i rescata de l'oblit a Jacquet de la Guerre, una de les poques músiques barroques d'aquella època. El públic podrà escoltar cantates i préludes de diverses obres d'aquesta gran compositora francesa.

Banda Simfònica Municipal de València

Dimarts 29 de novembre, 19.30 hores. Auditori deLS ARTS

José Miguel Rodilla, director convidat

Pujar