elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu Històric de València serà més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades

El Museu Històric de València serà més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades
  • Aquest espai cultural, un dels més importants de la ciutat, serà remodelat en els pròxims mesos

MÉS FOTOS
El Museu Històric de València serà més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades - (foto 2)
El Museu Històric de València serà més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades - (foto 3)

El Museu Històric Municipal de València, un dels espais culturals més important de la ciutat, degut que totes les seues obres estan catalogades com a Bé d'Interés Cultural serà remodelat en els pròxims mesos. Tal com ha informat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, “aquesta actuació suposa un replantejament integral de museu, tant en les instal·lacions com la creació d'un nou discurs expositiu, que permetera als visitants, comprendre el que allí es compta. Volem oferir a la ciutadania un museu molt més comprensible, accessible i amb unes instal·lacions actualitzades”.

Les obres, que ja han començat, compten amb un pressupost total de 1,28 milions d'euros i un termini d'execució de huit mesos, per la qual cosa previsiblement al gener de 2023 ja es puga gaudir de nou d'aquest espai.

Malgrat contindre els símbols i relíquies més referents de la història de València, el Museu Històric no era un museu fàcil de comprendre pels visitants i les seues instal·lacions feia molt de temps que no havien sigut actualitzades. Vista la necessitat, des de la regidoria Patrimoni i Recursos Culturals es va encarregar al Premi Nacional de Disseny, Dani Nebot, la redacció d'un projecte per a remodelar el Museu Històric. Un projecte que recull nou disseny expositiu, un nou mobiliari, una nova distribució, una nova il·luminació i una nova retolació.

“Quan vaig acceptar l'encàrrec vaig trobar un museu que s'havia construït sense una idea concreta, sinó que havia anat atresorant diferents peces procedents d'altres llocs com la Casa de la Ciutat, la qual cosa feia que no es poguera entendre absolutament res”, ha afirmat el mateix Nebot, qui ha explicat que va redactar un projecte “que tinguera un relat, que poguera respondre a preguntes com qui som? i on estem? i donara, d'aquesta manera, un perfil dels valencians, de la nostra terra, de la nostra cultura i de la nostra manera de ser. Sobre aquesta idea vaig construir el guió”.

El projecte de Dani Nebot, ampliava l'espai incorporant una sala de recepció, de la qual no disposava. A més, de manera paral·lela, es van planificar una sèrie de millores de les instal·lacions que suposaven l'adaptació de l'espai, la instal·lació d'un sistema de climatització i millores en la Il·luminació.

Tello ha subratllat que “Dani Nebot, va captar a la perfecció la necessitat del Museu i fins i tot, va aconseguir guanyar un nou espai previ a l'expositiu, que poguera fer les funcions de recepció, de manera que les taquilles, vestuari i la primera atenció ciutadana, es poguera fer en un espai previ no congestionat d'obra expositiva”.

Com serà el museu històric després de la remodelació?

Actualment el museu històric acull gran quantitat de relíquies i símbols de gran valor per a documentar i preservar la història de la ciutat, com la Real Senyera, el llibre dels Furs, el Va penar de la Conquesta, el Trofeu de la Conquesta, l'Espasa del Rei En Jaume, el quadre de la Immaculada, els Jurats d'Espinosa, l'Arcàngel Sant Miquel, les Claus de la Ciutat o diferents plans entre els quals destaquen el del pare Tosca, datat en 1704 i els de Mancelli de 1608 o Montero d'Espinosa, de 1853.

Actualment aquestes relíquies es distribueixen en quatre sales: la que mostra els plans; la Sala de Vistes de la Ciutat; la Sala dels Furs i la Sala Foral.

Per a fer el museu més comprensible, el nou projecte estructura les sales per temes, que guarden una cuidada estructura narrativa: Sala 1, Qui som? dedicada als nostres símbols i les nostres senyes d'identitat; Sala 2, On estem? dedicada al territori, la ciutat, el riu, l'horta, l'Albufera i la mar; Sala 3, D'on venim? dedicada als reis, llegendes i documents fundacionals; Sala 4, Els nostres records. Són els records d'una ciutat i els records d'un edifici, l'actual Ajuntament de València.

Pujar