elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu del Corpus-Casa de Les Roques ja és museu oficial

    El Museu del Corpus ja és museu oficial, segons la normativa vigent de la Generalitat. Així ho ha anunciat este matí el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, qui ha manifestat la seua «satisfacció per esta bona notícia, que suposa un reconeixement i un impuls al treball desenvolupat des de la Regidoria». El Museu del Corpus se suma així al Museu Faller en el seu reconeixement oficial, fruit de la iniciativa impulsada pel Govern municipal des del principi del mandat per a la dignificació i la promoció dels museus festius de la ciutat.

    El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, DOGV, publica el reconeixement de la Casa de les Roques com a museu oficial de la Generalitat, segons la proposta unànime plantejada en el seu moment des de la Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura de l'Ajuntament. Tal com ha recordat Pere Fuset, este museu ha seguit el mateix procés que es va obrir amb el Museu Faller, i continuarà amb el Museu de la Setmana Santa Marinera, el reconeixement de la qual s'espera en les pròximes setmanes. «Aconseguim que el Museu del Corpus deixe de ser un simple magatzem i es convertisca, per fi, en museu oficial».

    El Museu del Corpus–Casa de les Roques va reobrir les seues portes el mes de març passat, després de la reforma efectuada per a disposar d'una òptima prevenció contra incendis, i garantir la seguretat total del personal empleat i visitants. Prèviament, l'espai museogràfic havia sigut objecte d'una reforma integral, que va comportar un replantejament de les col·leccions, i que es va inaugurar al juny de 2017. Tot això es vorà complementat amb la tercera actuació prevista, en la qual es repararà el sostre històric de la Casa de les Roques i la reforma de la vivenda de l'antic conserge per a convertir-la en magatzem permanent de la indumentària de la Processó del Corpus.

    El regidor Fuset ha recordat els treballs de restauració de les Roques del Corpus, elements fonamentals d'una de les celebracions més importants de la ciutat de València, que es va escometre l'any 2016 en dues fases: en la primera, es va rehabilitar la roca València (de 1855), que va poder tornar a eixir en la històrica processó després de anys absent. També es va treballar en algunes de les roques més antigues (la de Sant Miquel, 1528; i la Diablera, la de la Fe i la Puríssima, de 1542). La segona fase dels treballs va permetre consolidar els elements més delicats de les roques i supervisar tota la seua policromia. Enguany, la Regidoria de Cultura Festiva també ha sotmés les roques del Corpus a una revisió per a preparar-les per a la seua exhibició en la plaça de la Mare de Déu i la seua participació en la processó de la Festa Grossa.

    RÈCORD DE VISITES

    Esta dedicació al museu s'ha reflectit en l'increment sostingut de les visites: el mes d'octubre passat, el Museu del Corpus-Casa de les Roques va revalidar la seua millor dada, amb un total de 8.670, la qual cosa suposa un 10 per cent més respecte a octubre de l'any anterior. I en termes anuals, 2017 va aconseguir la xifra anual rècord, amb 71.576 visites, un 8,7 per cent més que en 2016.

    L'actual mandat municipal s'ha caracteritzat en l'àmbit festiu per l'impuls i la dignificació dels museus festius de la ciutat, i un dels seus aspectes fonamentals ha sigut l'homologació d'eixos espais culturals com a museus oficials. El Museu del Corpus-Casa de les Roques va ser creat l'any 2006 per l'Ajuntament de València en un immoble, de propietat municipal, conformat per dues àrees connectades: d'una banda, l'antiga Casa de les Roques, que data del segle XV; i per un altre, l'edifici pròpiament del Museu del Corpus, del segle XVIII. Fins a este moment no disposava de reconeixement com a museu, ni tan sols com a col·lecció museogràfica, la qual cosa impedia que poguera optar a ajudes oficials.

    El Museu del Corpus-Casa de les Roques, ja museu oficial, guarda les històriques Roques del Corpus (carros triomfals tirats per cavalls que eixen a la processó del Corpus, i que representen temes bíblics), de singular valor històric, etnològic i artístic. A més, l'espai recull els elements definitoris d'esta festa històrica que data de l'edat mitjana, i que afona les seues arrels en el segle XIV: gegants i cabuts, bestiari, elements bíblics i peces de roba pertanyent als personatges més populars de la processó (com la Moma i els Momos, o els vestits de la reina de Saba o el rei Salomó). També hi ha col·leccions de cartells anunciadors i fotografies del Corpus i la reproducció del cèlebre Rotllo del Corpus, que mostra l'estat de la processó general de la Festa Grossa en el primer terç del segle XIX.

    La reforma museogràfica de l'any passat va incloure panells explicatius en tres idiomes, la instal·lació de pantalles amb audiovisuals sobre la festa en sis idiomes, la nova divisió i denominació de les diferents sales (Mitològica, dels Cavallets, de les Al·legories i del Rotllo del Corpus), la reubicació d'elements expositius, una nova il·luminació i pintura a les sales, una nova imatge corporativa i banderoles exteriors, així com la inauguració de la Sala dels Cavallets com a nova sala d'exposicions temporals.

    Pujar